Powell: Enflasyonu hedefimize indirmekte kararlıyız

Okuma Süresi: 3 Dakika
Powell: Enflasyonu hedefimize indirmekte kararlıyız
Doviz.com
14.06.2023 21:46

Fed Başkanı Powell, faizleri sabit bıraktıkları haziran ayı toplantısının ardından %2 enflasyon hedefine güçlü bir şekilde bağlı olduklarını açıkladı.

Powell, Fed'in politika faizini sabit bıraktığı haziran ayı toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Buna göre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ardından konuşan Powell'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Yüzde 2 enflasyon hedefine güçlü şekilde bağlıyız. Enflasyon yüzde 2 hedefinin hala çok üzerinde. Enflasyon bir miktar yavaşladı ancak enflasyonist baskılar yüksek seyretmeye devam ediyor. Enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmek için hala uzun bir yol var. Yüksek enflasyonun fiyat istikrarı ve istihdam görevleri için yarattığı risklerin de farkındayız. Enflasyonu ekonomiye minimum zarar ile yüzde 2 hedefine getirmek istiyoruz. Fiyat istikrarını yeniden tesis etmek bizim birinci önceliğimiz.

Para politikasını sıkılaştırmada çok yol kat ettik. Ancak yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. İş gücü piyasasında arz ve talep işaretleri daha iyi dengeye geliyor. Ancak iş gücü piyasası çok sıkı olmayı sürdürüyor. 

Bu sebeple neredeyse tüm politika yapıcılar bu yıl biraz daha faiz artırımı yapmanın uygun olacağını öngörüyor. Hiçbir politika yapıcı bu yıl faiz indirimi beklemiyor.

Faiz indirimi için 2 yıllık bir süreden bahsediyoruz. Bu süreçte ücretlerin düşmesini değil, ancak daha yavaş büyümesini bekliyoruz. Enflasyonu aşağı getirme sürecinin parçası olarak ücret artışlarında kademeli yavaşlama görmek istiyoruz.

Konut sektörü aktivitesi ise zayıf olmaya devam ediyor. Enflasyonun bu yıl aşağı geleceğine yönelik herhangi bir tahmin konutta büyük bir dezenflasyonu içerecektir.

Politika yapıcıların çoğu da bastırılmış büyümenin sürmesini bekliyor. Politika yapıcılar ayrıca iş gücü arz ve talebinin daha iyi bir denge yakalamasını bekliyor. 

Bu toplantıda biz ne kadar ilerlediğimizi ve bunu ne kadar hızlı yaptığımızı değerlendirdik ve faizi sabit tutmanın ihtiyatlı olacağını değerlendirdik. Toplantıdan toplantıya verileri değerlendirerek karar vermeyi sürdüreceğiz.

Ana konumuz ek sıkılaştırmanın büyüklüğünü belirlemek olacak. Faiz artırım hızı ve faizin ulaşacağı nihai seviyeler farklı değişkenler. Bu sebeple temmuz ayı toplantısı canlı bir toplantı olacak, temmuz toplantısı için şimdiden bir kararımız yok.

Son toplantıdan bu yana veriler beklentilerin yukarı tarafında geldi. Bu sebeple faizlerin ulaşacağı nihai noktaya yaklaşırken daha yavaş faiz artırmak makul olacaktır.

Yüzde 5,6 medyan faiz beklentisi mart ayındaki bankacılık kargaşası öncesinde bulunulan yerler ile oldukça tutarlı görünüyor. Ancak bankacılık sektöründe yaşanmış olan kargaşanın tam etkisinin ne olacağını bilmiyoruz.

Bu işi hiç hata yapmadan tamamlamaya çalışıyoruz. Daha yavaş faiz artırımı ekonomiye uyum sağlama imkanı veriyor. Temmuz toplantısında da 3 aylık veri olacak, tüm verilere bakacağız, görünümü değerlendireceğiz ve bir karar alacağız.

Faizlerde yeterince sıkılaştırıcı olma noktasına yaklaşma konusunda çok ilerledik. Ancak enflasyonda riskler hala yukarı yönlü.

Daha ılımlı hızla faiz artırımına doğru uzanıyoruz. Faiz artırımında gidilecek nihai seviyeye de çok daha fazla yaklaştık. Ancak Çekirdek PCE'de çok fazla ilerleme görmüyoruz. Çekirdek PCE'nin kararlı şekilde daha aşağı geldiğini görmek istiyorum.

Rezervlerimiz çok yüksek seviyede, rezervlerin bu yıl içinde bir düşüşe geçeceğini düşünmüyorum. Mali politika konusunda karar vermek bizim işimiz değil ama Fed ABD'nin borcunu finanse etmeyecek."

Etiketler: fed faiz jerome powell
REKLAMI KAPAT X