Powell: Fed'in iklim değişikliği konusunda oynayacağı rol sınırlı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Powell: Fed'in iklim değişikliği konusunda oynayacağı rol sınırlı
Doviz.com
10.01.2023 17:23

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in iklim değişikliği konusunda oynayacağı rolün sınırlı olduğunu belirtirken, para politikasında izlenilecek yol hakkında ise ipucu vermedi.

İsveç Riksbank'ta yaptığı konuşmada Fed Başkanı Powell, fiyatlarda istikrar sağlamanın siyasi açıdan popüler olmayan zor kararlar almayı gerektirdiğini belirtti.

Powell konuyla ilgili, "Fiyat istikrarı sağlıklı bir ekonominin temelidir ve zaman içinde topluma ölçülemez faydalar sağlar. Ancak enflasyon yüksekken fiyat istikrarını yeniden sağlamak, kısa vadede popüler olmayan önlemler almayı gerektirebilir." dedi.

Powell'ın açıklamaları, merkez bankasının bağımsızlığının tartışıldığı bir forumda geldi ve ardından bir soru-cevap oturumu düzenlendi.

Fed Başkanı Powell, salı günkü konuşmasının bir bölümünde, bazı milletvekillerinin Fed'in iklim değişikliğini ele almak için düzenleyici yetkilerini kullanması yönündeki çağrılarına değindi. Powell, Fed'in "işine bağlı kalması ve yasal hedef ve yetkilerle sıkı sıkıya bağlantılı olmayan sosyal faydalar peşinde koşmaması" gerektiğini belirtti.

Fed'in büyük bankalardan kasırga ve sel gibi iklimle ilgili büyük olaylara karşı finansal hazırlıklarını incelemelerini istemiş olmasına rağmen Powell, bunun en fazla bu kadar ileri gitmesi gerektiğini ve Fed'in iklim değişikliği konusunda oynayacağı rolün sınırlı olduğunu aktardı.

Ancak Powell’ın konuşması, 2022 yılında faiz oranlarını yedi kez artıran ve bu yıl daha fazla artışın yolda olduğunu belirten Fed’in gelecekte izleyeceği para politikası yoluna ilişkin doğrudan bir ipucu içermedi.

REKLAMI KAPAT X