Prof. Demiralp, OVP’deki en büyük soru işaretini açıkladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Prof. Demiralp, OVP’deki en büyük soru işaretini açıkladı
Doviz.com
07.09.2023 14:24

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dün detayları açıklanan OVP’de enflasyon ve büyüme beklentileri arasındaki çelişkinin programdaki en büyük soru işareti olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Selva Demiralp, BBC için kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullandı:

“2023 büyüme tahmini deprem etkisi ile yarım puan kadar azaltılarak yüzde 4,4’e çekilmiş.

2024’de ise yarım puan kadar daha düşüşle yüzde 4’e inecek büyümenin enflasyonu yüzde 33’lere kadar çekebileceği varsayılmış.

2025’e girerken ise büyüme tekrar 4,5’e yükselirken, enflasyonun yüzde 15’e gerileceği öngörülmüş.

Böylesine “yumuşak bir iniş” mümkün olabilir mi? Bir taraftan iç talebi baskılayıp enflasyonu iki senede 50 puan düşürmek, öbür taraftan yüzde 4-4.5 gibi oldukça yüksek sayılabilecek büyüme rakamları elde edebilmek için hane halkının tüketimindeki yavaşlamaya paralel olarak yatırımların ciddi şekilde artışa geçmesi gerekir. Ekonomiye inancın tam olduğu bir milli seferberlik senaryosu bu.

Bu şekilde, üretici zayıflayan bir iç taleple karşılaşacağı için fiyat artışlarını aşağı çekerken diğer taraftan üretim kapasitesini artıracak yatırımlar olacağından istihdam ve büyüme olumsuz etkilenmez. Nitekim OVP hedeflerinin alt kalemlerine baktığımızda özel tüketimdeki ciddi yavaşlamaya karşılık özel yatırımların güçlü kalışı benzer bir senaryonun öngörüldüğüne işaret ediyor.”

İLGİLİ HABER OVP’de ödeneklerde aslan payı Hazine’ye verildi 2024-2026 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program'da (OVP) genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin 2024 yılı bütçe ödenek teklif tavanlarına da yer verildi. Bu kapsamda OVP’de ödeneklerde aslan payı Hazine’nin oldu.
REKLAMI KAPAT X