Prof. Dr. Demiralp'ten Merkez Bankası'na 'oksimoron' yanıtı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Prof. Dr. Demiralp'ten Merkez Bankası'na 'oksimoron' yanıtı
Doviz.com
23.02.2024 16:00

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 8 Şubat'taki 'oksimoron' söylemine TÜSİAD panelinde Prof. Dr. Selva Demiralp'ten yanıt geldi. 

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın 8 Şubat'taki 'enflasyon raporu' toplantısında yaptığı konuşma geniş yankı uyandırmış ve "İddiasız hedef koyan merkez bankası zaten oksimorondur" ve "kopan linkleri ihdas ediyoruz" cümleleri dikkat çekmişti.

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Koç Üniversitesi'nin kurduğu Ekonomik Araştırma Forumu tarafından bugün düzenlenen "2024 yılında Türkiye ekonomisi" başlıklı panelde ise TCMB'ye "oksimoron" yanıtı geldi.

Buna göre Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 8 Şubat'taki enflasyon raporu sunumunun iletişim açısından başarılı olduğunu, yeni başkanın daha şahin bir görüntü verdiğini ancak bazı eksikler olduğunu söyledi.

TCMB'nin yüzde 36'lık yıl sonu enflasyon tahminini tutturmasının zor olduğunu ve bu seviyeyi tutturmak için adım atma konusunda neden beklendiğini anlamadığını belirten Demiralp, şunları söyledi:

"Kredi kartlarına sınırlama olabilir dendi. Ama neden bekliyoruz, anlamıyorum. Eğer sistemde bir takım linkler çalışmıyorsa, bir takım tıkanıklıklar varsa, bunları ortadan kaldırmak için hemen adım atmak daha mantıklı olmaz mı? Eğer gerkçekten bir seçim takvimi bekleniyorsa, bağımsız bir merkez bankasının seçim takvimine göre hareket etmesi de oksimoron."

İLGİLİ HABER Kredi kartı düzenlemesine yönelik "kademeli geçiş" önerisi Kredi kartlarına ilişkin düzenleme konusunda akademisyenler ve tüketici dernekleri, "kademeli geçiş" önerisinde bulundu.

Kendisinin yıl sonu enflasyon tahmininin ise yüzde 50 olduğunu belirten Demiralp, son enflasyon raporundaki çıktı açığı grafiğine bakarak bankanın 2024 için büyüme tahmininin yüzde 1,4 olduğunu varsaydıklarını, ancak ekonominin bu kadar yavaşlamasına hükümetin izin verip vermeyeceğinin bir soru işareti olduğunu söyledi.

"Nankörlük etmeyelim" diyen Demiralp, "Geçen sene ortodoks politikalara dönübilecek miyiz dönemeyecek miyiz diye tartışıyorduk ama döndük ve bir krizin de eşiğinden döndük ama eksileri de söylememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Cevdet Akçay ne demişti?

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, 8 Şubat'taki enflasyon raporu toplantısında, 2024 sonu için yüzde 36'lık enflasyon tahminini neden değiştirmediklerine ilişkin "Yüzde 36 hedefi iddialı; ama iddiasız hedef koyan merkez bankası bence oksimorondur. İddialı ama erişilebilir bir hedef, enflasyon beklentilerini aşağı indirmekte ve düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılabilir bir hedeften çok daha iyidir" demişti.

"Süreç doğru anlaşılmadığında yüzde 36’lık enflasyon tahmininin yukarı yönlü neden revize edilmediği gibi sorular geliyor" diyen Akçay, "Bizim şu an içinde çalıştığımız sistemde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mevduat faizi bağı kopmuş, politika faizi enflasyon bağı kopmuş, faiz kur bağı kopmuş durumdaydı.

Biz yedi aydır tekrar ihdas ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Cevdet Akçay yanıtladı: TCMB, enflasyon hedefini neden değiştirmedi? TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, yılın ilk Enflasyon Raporu’nun ardından TCMB’nin enflasyon hedefini neden değiştirmediğini açıkladı.

Oksimoron nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre oksimoron, "Zıt anlamlı iki kelimenin bir arada kullanılması" anlamına geliyor.

REKLAMI KAPAT X