Prof. Dr. Hakan Kara’dan stagflasyon uyarısı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Prof. Dr. Hakan Kara’dan stagflasyon uyarısı
Doviz.com
01.08.2024 11:31

Doğal gaz zammının enflasyona etkisini hesaplayan Prof. Dr. Hakan Kara, yılın 3. çeyreğinde stagflasyon yaşanabileceği uyarısında bulundu.

BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatlarına bugünden itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 38 zam geldiğini bildirmişti.

Kararın ardından zammın enflasyona etkisinin yaklaşık 1,2 puan olacağını hesaplayan Prof. Dr. Ali Hakan Kara ise ekonomide 3. çeyrekte stagflasyon yaşanacağı uyarısında bulundu.

Kara, sosyal medya paylaşımında, “yılın geri kalanı vatandaş için zor geçecek” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Son dönemde enflasyonun alım gücünü eritmeye devam etmesine rağmen ücret artışlarının sınırlı yapılması ve elektrik-doğal gaz-ulaştırma gibi seçim sonrası gecikmiş zamların hayata geçirilmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte stagflasyon yaşanacak. Yılın kalanı vatandaş için zor geçecek.”

Kaynak: Hakan Kara - X

Kara bir başka paylaşımında ise doğal gaz zammıyla enflasyonda hedefin tutmasının da zorlaştığının altını çizerek, şunları aktardı:

“Yıl sonu resmi enflasyon hedef/tahmini %38 olduğundan elektrik ve doğal gaza yapılan zam %38 ile sınırlı tutuldu. Fakat bu zamlar yapıldığı için enflasyonun yıl sonunda %38'e düşme olasılığı sıfırlandı.”

Stagflasyon nedir?

Stagflasyon, bir ekonomide stagnasyon (durgunluk) ile enflasyonun aynı anda görüldüğü bir durum olurken, işsizliğin artarak fiyatların da yükseldiği bir süreci ifade eder. Stagflasyon, ekonomide büyümeyi engellerken, vatandaşın da alım gücünü düşürür.

İLGİLİ MAKALE Altın enflasyona karşı korur mu?: Resesyon dönemlerinde altın nasıl performans sergiler? Altın enflasyona karşı korur mu?: Resesyon dönemlerinde altın nasıl performans sergiler?
İLGİLİ HABER Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı Foreks Haber, ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirdiği beklenti anketinde, temmuz ayı enflasyonu ve yıl sonu dolar kuruna ilişkin beklentileri belirledi. 
REKLAMI KAPAT X