Prof. Dr. Ufuk Akçiğit: Türkiye orta gelir tuzağından çıkamıyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Prof. Dr. Ufuk Akçiğit: Türkiye orta gelir tuzağından çıkamıyor
Doviz.com
27.09.2024 16:16

Türkiye'nin verimlilik artışını sağlayamaması nedeniyle orta gelir tuzağından çıkamadığını belirten Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, ekonomiyi büyütecek asıl unsurun reel sektör olduğunu söyledi.

Türkiye İş Bankası'nın 100. Kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlediği 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' konferansına katılan Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit, CNBC-e'ye Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarda bulundu.

“Ekonomiyi reel kesim büyütecek”

Burada yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin eğitime özellikle üniversitelere yatırım yapması gerektiğine vurgu yapan Akçiğit, "Türkiye orta gelir tuzağından çıkamıyor" diyerek, bunun sebebinin de verimliliğin artırılamaması olduğunu söyledi.

Akçiğit, orta gelir tuzağına takılmanın Türkiye'ye özel bir durum olmadığını, dünyada bu durumda 108 ülke olduğunu da belirtirken, "Türkiye'de enflasyon ve faizi tartışıyoruz ama bunlar sadece araç” ifadelerini kullandı.

“Yatırım stratejisinden yayılım stratejisine geçmek gerekiyor”

Akçiğit, “Yurt dışındaki diasporamız hakkında kafamız karışık" derken, Kore ve Çin'in dünyadaki yetenekleri ülkelerine çektiklerini belirterek yeni teknolojiler için de girişimciliğin önünün açılması gerektiğine şu sözlerle değindi:

"Yatırım stratejisinden yatırım ve yayılım stratejisine geçmek gerekiyor. Orta gelir grubuna girildiğinde büyüme için vites değişimi gerekiyor. Fakir ülkeler, sermaye akışını önceliklendiriyor. Başarılı ülkeler, bilim ve teknolojiyi önceliklendiriyor. Türkiye orta gelir tuzağından çıkamıyor ve patinaj yapıyor."

REKLAMI KAPAT X