
TBB verilerine göre mart ayında protesto edilen senet sayısı ülke genelinde yüzde 1 artış kaydetti.
Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre mart ayında toplam 21 bin adet senet protesto edildi. Bu rakam ise mart ayında protesto edilen senet sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 artış kaydettiğini gösterdi.
İlgili verilere göre bu senetlerin parasal tutarı da yüzde 23 artış gösterdi.
İl bazında protesto edilen senetler
2025 yılı Mart ayında adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırası ile İstanbul, Ankara, Konya, İzmir ve Bursa oldu.
Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 35’ini İstanbul ilindekiler oluştururken, bunu yüzde 8 ile İzmir, yüzde 6 ile Ankara ve Samsun izledi.
Protesto edilen senet tutarının en düşük olduğu iller ise Bayburt, Kilis ve Ardahan oldu.
Protesto edilen senet nedir?
Protesto edilen senetler, vadesinde ödenmeyen ve resmi olarak ödeme yapılmadığı bildirilen senetlerdir. Bir banka ya da noter aracılığıyla protesto işlemi yapılır ve bu, borçlunun ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediğinin resmî kaydı anlamına gelir.
Protestolu senetlerin artması, ekonomide şirketlerin ve bireylerin borç ödeme kabiliyetlerinin zayıfladığını gösterir. Bu durum, ekonomik yavaşlama veya finansal sıkıntı sinyali olarak algılanır.
Şirketler ve yatırımcılar için protesto edilen senetlerin sayısındaki artış, kredi risklerinin yükseldiği anlamına da gelir. Bankalar ve finans kurumları kredi verirken bu verileri dikkate alır.
Özellikle KOBİ’ler gibi nakit akışına dayalı işletmeler için protestolu senetler, piyasa stresinin doğrudan göstergesidir.
Ekonomi yönetimleri ve merkez bankaları için de protestolu senet verileri finansal kırılganlıkları tespit etmekte önemli bir veridir.