Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında artış hızlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında artış hızlandı
Doviz.com
10.03.2023 11:03

Ramazan ayına yaklaşılırken, kırmızı et fiyatları da son bir ayda yaklaşık yüzde 30 artış gösterdi. 

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre, dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 lirayı görürken, ortalama ise 175 liraya kadar çıktı. 

Karkas et fiyatlarındaki artışın ardından kasaplarda kıymanın kilosu ise 300 liraya yaklaştı. 

Ette yaşanan bu yükselişi bazı uzmanlar şap hastalığının yol açtığı ve hayvan pazarlarının kapatılmasıyla sonuçlanan gelişmeye bağlarken, bazı uzmanlar ise hastalığın henüz fiyatlara yansıyacak boyutta bir sorun yaratmadığını belirtti.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise etteki fiyat artışının bazı illerde görülen şap hastalığından değil Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığını ifade etti. 

Osman Yardımcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Şap hastalığı normalde de olan bir hastalık. Önlemi alınabilen bir hastalık. Bize de evraklar geldi. İller, ilçeler hepsi seferber. Her noktada yok. Belli noktalarda var. Ama hastalığın aşısı var. Artık o kadar önemli bir hastalık değil” ifadelerini kullandı. 

Yardımcı ayrıca geçen Ramazan ayında et fiyatlarına zam yapılmamasının fiyat artışlarındaki en önemli etken olduğunu belirterek, "Bu yıl Ramazan ayı öncesinde artan girdi maliyetleri nedeniyle artışlar kaçınılmaz oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ise fahiş fiyat artışlarına karşı, Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceğini bildirdi.

Tıklayın: Bakanlıktan şap alarmı: Hayvan pazarları kapatıldı, nakiller yasaklandı

REKLAMI KAPAT X