Raporlu ilaç kullanan hastalar için yeni düzenleme geliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Raporlu ilaç kullanan hastalar için yeni düzenleme geliyor
Doviz.com
11 Ekim 2026 10:17

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, raporlu ilaç kullanan hastaların tedavileri değişmediği sürece yeniden reçete yazdırmadan eczaneden ilaç alabilmesini sağlayacak sistem üzerinde çalışıldığını açıkladı. 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilmesi planlanan yeni uygulamalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Raporlu ilaçlar doktora gitmeden alınabilecek

Sağlık Bakanı Memişoğlu, raporlu ilaç kullanan hastaların belirli aralıklarla yeniden reçete yazdırmak için doktora gitme zorunluluğunu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürütülen hazırlıklara değinen Memişoğlu, ilaç raporunun geçerlilik süresi boyunca tedavide değişiklik yapılmaması halinde hastaların ilaçlarını doğrudan eczanelerden temin edebilmesine yönelik bir sistem üzerinde çalışıldığını söyledi.

Memişoğlu, uygulamaya ilişkin, "Bir rapor yazıldı diyelim. 6 ay ilaç raporunuz var. Bir kere ilaç yazıldığı zaman doktor tarafından o ilaçla ilgili değişiklik olana kadar siz eczaneden direkt alabilir hale geliyorsunuz. Yani bir daha doktora gidip de ikinci bir ilaç reçete ettirmenize gerek yok." ifadelerini kullandı.

Hazırlıkların tamamlanmasının ardından uygulamanın vatandaşların kullanımına sunulacağını belirten Memişoğlu, yeni sistemle birlikte özellikle birden fazla raporlu ilaç kullanan ve farklı tarihlerde reçete yazdırmak zorunda kalan hastaların işlemlerinin kolaylaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

Aile hekimlerine 1859 ilaç için yeni yetki

Sağlık hizmetlerinin hastaların yaşadığı yere daha yakın noktalardan sunulmasını hedeflediklerini de belirten Memişoğlu, aile hekimlerinin ilaç reçete etme ve rapor düzenleme yetkilerinin genişletildiğini kaydetti.

Aile hekimlerinin reçete edebileceği ilaçlara 1859 yeni ilacın eklendiğini bildiren Memişoğlu, ilaç ve tıbbi malzeme raporlarının aile hekimi uzmanlarınca da düzenlenebilmesinin sağlandığını belirtti.

Memişoğlu, yeni uygulamayla uzman hekim tarafından muayene edilerek ilaç raporu düzenlenen hastaların, tedavilerinde değişiklik olmadığı sürece sonraki reçetelerini aile hekimlerinden alabilmesinin mümkün hale geldiğini, böylece kronik hastaların her ilaç ihtiyacında yeniden uzman hekime başvurmasının önüne geçildiğini söyledi.

80 yaş üstü hastaların raporları evde düzenleniyor

Bakan Memişoğlu, ileri yaştaki vatandaşların sağlık kuruluşlarına gitmeden bazı işlemlerini gerçekleştirebilmesi için yeni uygulamaların başlatıldığını da açıkladı.

80 yaşın üzerindeki kişilerin ilaç, tıbbi malzeme ve engelli sağlık raporlarının evlerinde düzenlenmeye başlandığını belirten Memişoğlu, özellikle hareket kısıtlılığı bulunan hastaların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırıldığını söyledi.

Yaşlı veya yatağa bağımlı kişilerin hastaneye gitmesinin düşme ve enfeksiyon gibi riskler oluşturabildiğine dikkat çeken Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin mümkün olduğunca hastaların bulunduğu ortamda sunulması gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı hayat merkezlerinde ücretsiz hizmet çağrısı

Sağlık Bakanı Memişoğlu, sağlık politikalarının yalnızca hastalıkların tedavisine değil, hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesine de odaklanması gerektiğini belirtti.

Vatandaşların aile hekimlikleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinden daha fazla yararlanmasını isteyen Memişoğlu, bu merkezlerde fizyoterapist ve diyetisyen hizmetlerinin ücretsiz sunulduğunu hatırlattı.

Aile hekimliklerinde kanser taramaları ve çeşitli sağlık tetkiklerinin de yapılabildiğini belirten Memişoğlu, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti.

Toplumun sağlık hizmetlerinden beklentisinin değişmesi gerektiğini ifade eden Memişoğlu, "Bizim toplumdan esas isteğimiz bizden sağlık talep etsinler. Hastalanmama talep etsinler. Sağlıklı nasıl kalacağıyla ilgili onlara destek verme talep etsinler. Biz ona hazırız zaten" dedi.

İLGİLİ HABER Taslak hazırlandı: Restoran ve kafeler için sigara düzenlemesi yolda AK Parti’nin hazırladığı yeni kanun teklifine göre restoran ve kafelerde açık alanlar sigara içilebilir ve içilemeyen alan olarak ikiye ayrılacak. Bunu yapamayan iş yerleri için yemek yenen alanlarda sigara içilmemesi şart koşulacak.
Bu haber hakkında ne düşünüyorsun?
Yorum yaz...
Yorumlar yükleniyor…