Redfin’den konut fiyatlarında düşüş beklentisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Redfin’den konut fiyatlarında düşüş beklentisi
Doviz.com
07.12.2022 12:34

Dijital emlak komisyoncusu Redfin, yükselen faiz oranlarının etkisiyle konut satışlarında yaşanan sert düşüşün önümüzdeki yıl da devam edeceğini ve konut piyasasında son on yılın ardından ilk kez fiyatların düşmesini beklediğini açıkladı.

Ekonomilerin muhtemelen bu konut düzeltmesine karşı 2000'li yıllardaki konut krizine kıyasla daha dirençli olacağını da söyleyen Redfin analistleri, bu düşüşün fiyatlara %20'ye yakın yansıyabileceğini belirtti.

Salı günü yayınlanan bir raporda Redfin ekonomisti Taylor Marr, yüksek mortgage oranları, süregelen enflasyon ve potansiyel bir durgunluğun alıcı adaylarını caydırmaya devam etmesi nedeniyle mevcut konut satışlarının önümüzdeki yıl, yıllık bazda %16 düşerek 2011'den bu yana en düşük seviye olan 4,3 milyon adede gerileyeceğini öngördü.

Yılın ikinci yarısında yavaş bir toparlanma beklemekle birlikte Marr, konut satışlarındaki düşüşün mevcut konutlar için 4 Ekim’de 379.100 dolar olan medyan fiyatının gelecek yıl yaklaşık 368.000 dolara düşmesine sebep olabileceğini ve bunun 2012'den bu yana ilk yıllık düşüşe işaret ettiğini söyledi.

Comerica Bank Başekonomisti Bill Adams ise, mortgage standartlarının daha sıkı hale gelmesi ve çoğu ev sahibinin genel olarak daha iyi mali durumda olması sebebiyle ekonominin bu konut düzeltmesine karşı 2000'lerdeki konut patlamasına göre daha dirençli olacağını söyledi.

Yatırım şirketi Yieldstreet'in yöneticilerinden Tejas Joshi ise salı günü gönderdiği bir e-postada, Covid sonrası konut fiyatlarında %30 ila %40 arasında bir artış gören ve yeni konutların inşa edildiği Phoenix, Las Vegas, Boise ve Dallas gibi pazarlarda fiyatların %20 civarında düşme ihtimalinin daha yüksek olduğunu, ancak birçok pazarda daha küçük düşüşler yaşanacağını söyledi.

2000'li yılların başındaki konut krizinde ise bir evin ortalama satış fiyatı 2007'nin başlarında 257.400 dolarla zirve yapmışken, krizin yaşanmasının ardından satışların düşmesiyle sonraki iki yıl içinde fiyatlar %19 düşüş göstermişti.

REKLAMI KAPAT X