Reel Sektör Güven Endeksi Şubat’ta Hafif Geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Reel Sektör Güven Endeksi Şubat’ta Hafif Geriledi
Doviz.com
22.02.2018 17:40

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü yayımladığı Şubat 2018 İkitsadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi raporuna göre mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 110,8’e geriledi.

 

Raporda,  "Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiğinin görüldüğü, iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise azalış bildirenler lehine döndüğün gözlendiği, “ belirtildi.

 

Mevcut toplam siparişlerde ise bir önceki ayda mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler çoğunluktayken, Şubat ayında mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler çoğunluğa geçti.  Şubat ayında mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler ağırlık kazandı.

 

Gelecek Beklentileri

Raporda, gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin sayısının ağırlıkta olduğu ve bir önceki aya gösterdiği, gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı, gelecek 3 aydaki istihdam artışı beklentilerinin güçlendiği belirtiliyor.

 

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı belirtiliyor.   

 

Raporda, “gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin zayıfladığı, gelecek 12  aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisinin bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak % 11,3’e gerilediği,” belirtilirken, “içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı %9,8'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı % 80,4'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranının ise % 9,8'e yükseldiği,"belirtildi.

REKLAMI KAPAT X