Rekabet Kurumu'ndan tohum şirketlerine 189 milyon lira ceza

Okuma Süresi: 2 Dakika
Rekabet Kurumu'ndan tohum şirketlerine 189 milyon lira ceza
Doviz.com
08 Nisan 2026 15:32

Rekabet Kurumu hibrit tohum pazarındaki soruşturmasını tamamlayarak ihlal tespit edilen şirketlere ağır yaptırımlar uyguladı. Pazardaki rekabete hassas bilgilerin paylaşılması ve fiyat koordinasyonu iddiaları üzerine yürütülen süreçte toplam 189 milyon lira idari para cezası kesildi.

Rekabet Kurumu, hibrit endüstriyel kornişon tohumu ile hibrit sebze ve meyve tohumu pazarında faaliyet gösteren şirketlere yönelik yürüttüğü geniş kapsamlı soruşturmada nihai kararını verdi. Kasım 2024’te başlatılan incelemeler sonucunda, rakip firmalar arasında ticari bilgilerin paylaşıldığı ve fiyat koordinasyonu yapıldığına dair bulgular değerlendirmeye alındı. Sektörün yerli ve uluslararası temsilcilerini odağına alan bu süreç, toplamda yaklaşık 189 milyon lira tutarında idari para cezasıyla sonuçlandı.

Uzlaşma yoluna giden şirketler ve ceza indirimleri

Soruşturma aşamasında Rekabet Kurumu ile masaya oturan 12 şirket, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiklerini beyan ederek uzlaşma yolunu seçti.

Kurum tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Nunhems ve Rijk Zwaan, hem bilgi değişimi hem de satış fiyatlarını birlikte belirleme suçlamalarını kabul etti.

Bayer Tohumculuk, Gautier, Hazera, HMCLAUSE, Multi Tohum, Semillas Fito, Syngenta, Vilmorin, Yüksel Tohum ve Rito ise yalnızca rekabete duyarlı bilgi paylaşımı nedeniyle ihlal yapıldığını onayladı.

Uzlaşma prosedürü çerçevesinde, kanunu ihlal ettiğini kabul eden bu firmalara verilen para cezalarında yüzde 25 oranında indirime gidildi.

Uzlaşmayan firmalara yönelik yaptırım kararları

Uzlaşma sürecine dahil olmayan şirketler hakkındaki incelemelerini sürdüren Rekabet Kurumu; Antalya Tarım, Gautier, Metgen ve AD Rossen şirketlerinin bilgi değişimi yoluyla rekabet hukukuna aykırı hareket ettiğine hükmetti.

Kurul kararıyla bu şirketlere uygulanan net cezalar tabloda detaylandırıldı:

Şirket Adı İdari Para Cezası
Antalya Tarım 44 milyon TL
Gautier 736 bin TL
Metgen 3 milyon TL
AD Rossen 342 bin TL

İnceleme altındaki ticari veriler ve devam eden dosyalar

Soruşturmanın odağında yer alan şirketlerin; fiyat listeleri, satış stratejileri, dikim sayıları ve stok seviyeleri gibi kritik verileri paylaşıp paylaşmadığı titizlikle incelendi.

Satış fiyatlarının birlikte belirlenmesi konusu özellikle Nunhems ve Rijk Zwaan arasındaki iletişim trafiği üzerinden sorgulandı.

Hibrit kornişon ve sebze-meyve tohumu pazarındaki bu dosyayı karara bağlayan Rekabet Kurumu, tarla bitkileri tohumları pazarına yönelik başlatılan ayrı bir soruşturmanın ise halen devam ettiğini kamuoyuna duyurdu.

İLGİLİ HABER Rekabet Kurumu'ndan sigorta devlerine soruşturma Rekabet Kurumu, sağlık sigortası sektöründeki fiyat belirleme ve pazar paylaşımı iddiaları üzerine kapsamlı bir soruşturma başlattı. Yapılan ön araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda sektörün önde gelen şirketlerinin rekabet kurallarını ihlal edip etmediği mercek altına alındı.
REKLAMI KAPAT X