Reklam Kurulu’ndan New Balance’a domuz derisi cezası

Okuma Süresi: 1 Dakika
Reklam Kurulu’ndan New Balance’a domuz derisi cezası
Doviz.com
21.04.2025 08:45

Reklam Kurulu, spor giyim markası New Balance’a Türkiye’de satışa sunulan bazı modellerinin içeriğinde domuz derisi bulunduğuna dair tüketicileri bilgilendirmediği gerekçesiyle 1 milyon 730 bin TL ceza kesti.

Yapılan incelemelerde, markanın Türkiye'deki internet sitesinde satışa sunulan "W990GL6", "M2002RST", "U9060BLK" ve "U991LG2" kodlu modellerinin açıklamalarında, yalnızca "süet", "file" ya da "sentetik" gibi genel ifadeler yer aldığı, ancak ürünlerin yurt dışı satış sitelerinde "pigskin suede" (domuz derisi süet) ifadesinin kullanıldığı ortaya çıktı.

Kurul, tüketicilerin yanıltılmaması adına, dini hassasiyetlere aykırı olabilecek bileşenlerin açıkça belirtilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, New Balance’a daha önce benzer bir durumdan dolayı uyarı yapıldığı ve idari yaptırım uygulandığı hatırlatıldı.

Bu gerekçeyle, NBI Giyim A.Ş.’ye verilen cezanın yanı sıra yanıltıcı reklamların da durdurulmasına karar verildi.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: Etiketlere şeffaflık zorunluluğu getirildi Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemeye göre tekstil ve ayakkabı gibi tüketici ürünlerinde, ürünlerde kullanılan hayvansal menşeli parçaların, hangi hayvandan elde edildiğine dair bilgilere etiket, ambalaj, ürün üzeri veya ürüne eşlik eden belgelerde yer verilmesi zorunlu olacak.

Adidas’a da benzer ceza verilmişti

Geçtiğimiz aylarda ise Adidas da benzer bir durumda ceza almıştı. Türkiye’de satışa sunulan ‘Samba OG’ modelinde de domuz derisi kullanıldığı belirlenmiş ve ürün açıklamalarında bu bileşenden bahsedilmediği için ceza uygulanmıştı.

İLGİLİ HABER Reklam Kurulu’ndan Adidas’a domuz derisi cezası Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, Adidas’ın Türkiye’de satışa sunduğu ‘Samba OG’ modeli için yanıltıcı bilgilendirme yaptığı gerekçesiyle idari para cezası uyguladı. Ürünün içeriğinde domuz derisi bulunduğunun belirtilmemesi nedeniyle firmaya 550 bin 59 lira ceza kesilirken, reklamların da durdurulmasına karar verildi.
REKLAMI KAPAT X