Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, gri listesini güncelledi. Bu kapsamda FATF, 3 yıl sonra Türkiye'yi gri listeden çıkardığını duyurdu.
FATF tarafından Singapur'da yapılan toplantı sonrası resmi açıklama yapıldı. Buna göre FATF, gri listesini yeniden güncelleyerek 3 yıl sonra Türkiye'yi gri listeden çıkardığını duyurdu.
İlgili duyuruda, "FATF Genel Kurulu, Jamaika ve Türkiye'yi, daha önce karşılıklı değerlendirmeleri sırasında tespit edilen stratejik eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri önemli ilerlemeden dolayı tebrik etmiştir. Belirlenen stratejik eksikliklerin giderilmesine yönelik Eylem Planlarını mutabık kalınan zaman dilimleri içerisinde tamamlamışlardır ve artık izleme sürecine tabi olmayacaklardır." denildi.
FATF'nin karar metninde ise sekiz başlık öne çıktı.
İlk başlıkta mali istihbarat biriminde, yüksek riskli sektörlerin kara para aklama/terörizmin finansmanıyla mücadele uyumluluğunun denetlenmesine daha fazla kaynak ayrılması ve genel olarak yerinde denetimlerin artırılması konusunda ilerleme sağlandığı belirtildi.
İkinci olarak özellikle kayıt dışı para transferi hizmetleri ve döviz büroları için caydırıcı yaptırımlar uygulanması konusuna vurgu yapıldı.
Takip eden maddede kara para aklama soruşturmalarını desteklemek için mali istihbarat kullanımının geliştirilmesi ve mali istihbarat birimi tarafından proaktif yayılımların artırılması konusundaki ilerlemenin altı çizildi.
Daha karmaşık kara para aklama soruşturmaları ve kovuşturmaları yürütmek de FATF'nin dikkat çektiği maddelerden biri oldu.
Suçtan kaynaklanan varlıkların geri alınması ve terörizmin finansmanı davalarının takibinden sorumlu makamlar için net sorumluluklar ve ölçülebilir performans hedefleri ve ölçütler belirlemek ve risk değerlendirmelerini güncellemek ve politikayı bilgilendirmek için istatistikleri kullanmak da FATF'nin karar metninde yer alan unsurlardan biri oldu.
Terörizm davalarında daha fazla mali soruşturma yürütmek, BM tarafından belirlenmiş gruplarla ilgili terörizmin finansmanı soruşturmalarına ve kovuşturmalarına öncelik vermek ve terörizmin finansmanı soruşturmalarının finansman ve destek ağlarını belirleyecek şekilde genişletilmesini sağlamak konusunda da ilerleme sağlandığı belirtildi.
FATF, BM Güvenlik Konseyi'nin 1373 ve 1267 sayılı kararları kapsamındaki hedefli mali yaptırımlara ilişkin olarak, Türkiye'nin risk profiline uygun olarak, BM tarafından belirlenmiş gruplara ilişkin yurt dışı talepleri ve yurt içi atamaları takip etmek konusunda da eksikliklerin giderilmesi konusundaki ilerlemeye vurgu yaptı.
Son olarak kararda terörün finansmanı için kötüye kullanılmalarını önlemek amacıyla kâr amacı gütmeyen kuruluşların gözetimine yönelik risk temelli bir yaklaşım uygulamak, sektördeki çok çeşitli kâr amacı gütmeyen kuruluşlara erişim sağlamak ve geri bildirimlerini almak, uygulanan yaptırımların herhangi bir ihlalle orantılı olmasını sağlamak ve denetimin kâr amacı gütmeyen kuruluşların bağış toplama gibi meşru faaliyetlerini aksatmamasını veya caydırmamasını sağlamak için adımlar atmak konusundaki gelişmelere dikkat çekildi.
Bakan Şimşek, "Başardık" demişti
Toplantı için Singapur'a giden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise erken saatlerde X hesabından "Başardık" mesajını, ayrıntı vermeden paylaşmıştı.
Gri listeden çıkış kararı ile ne değişecek?
Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor.
Gri listeden çıkıldığı için bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.
Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyordu. Bu karar ile birlikte Türkiye, kısıtlayıcı bu etkilerden de arınmış olacak.
Türkiye neden gri listeye alınmıştı?
Ekonomilerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında "gri liste" olarak tabir edilen listeye almıştı.
Türkiye, ilerleyen süreçte 40 standardın 39'u ile uyum sağlamıştı. Çarşamba günü kripto varlık düzenlemesini de içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilmesiyle ise FATF beklentileri ile uyum konusunda son adım atılmıştı.