Reuters anketi sonuçlandı: TCMB politika faizini ne kadar artıracak?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Reuters anketi sonuçlandı: TCMB politika faizini ne kadar artıracak?
Doviz.com
17.06.2023 14:52

Reuters haber ajansının beklenti anketine göre, TCMB’nin 22 Haziran tarihinde gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 1,150 baz puan artırarak %20'ye yükseltmesi bekleniyor.

Reuters haber ajansı, TCMB'nin faiz artırımına yönelik düzenlediği anket sonuçlarını yayımladı.

Buna göre beklenti anketine 15 kurumun katıldığı bildirildi. Reuters anketine katılan 15 kurumun hepsinin ise politika faizinde artışa gidileceğini öngördüğü bildirildi.

Tahminlerin medyanı da bir haftalık repo faizinin 1,150 baz puan artırılarak %20 seviyesine çıkacağı şeklinde oldu. Tahminler bant olarak ise %12,5 ile %30 arasında yer aldı.

Daha önce ne olmuştu?

TCMB şubat ayındaki depremlerin ardından toparlanmayı desteklemek amacıyla faizleri 50 baz puan indirerek %8,5 seviyesine çekmiş, daha sonra bu seviyede faizleri sabit bırakmıştı.

Seçimlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in, TCMB Başkanlığı’na ise Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla piyasaların ortodoks politikalara dönüş beklentileri de artış göstermişti.

İLGİLİ HABER Ekonominin patronu belli oldu: Erdoğan yeni kabineyi açıkladı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni açıkladı.

Faiz artışına ilişkin piyasalarda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz politikasını benimsemesi endişe yaratırken, Erdoğan bu hafta yaptığı açıklamada hala düşük faiz politikasından yana olduğunu ancak faiz artışını kabullendiğini söylemişti.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz artışı mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz artışına atıfta bulunarak "Hazine ve Maliye Bakanı'mızın adımlarını süratle, rahatlıkla Merkez Bankası'yla atmasını kabullendik. Enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığımızı bildirdik" dedi.
REKLAMI KAPAT X