Reuters anketi: Yüksek faiz oranları altının yükselişini engelleyecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Reuters anketi: Yüksek faiz oranları altının yükselişini engelleyecek
Doviz.com
31.01.2023 15:29

Reuters'in salı günü yaptığı bir ankette analistler, altın fiyatlarına ilişkin tahminlerini önemli ölçüde yükseltirken, yüksek faiz oranlarının rallileri sınırlayabileceğini belirtti. 

Artan faiz oranlarının tahvil faizlerini ve doları yukarı çekmesiyle geçen yıl altın fiyatları ons başına 2.000 dolardan 1.613,60 dolara kadar gerilemişti.

Ancak faiz oranlarındaki yükselişin yakında duracağına dair beklentilerin artması dolar endeksini aşağı çekerek, altın fiyatlarının yeniden 1.900 doların üzerine çıkmasına destek oldu.

Standard Chartered analisti Suki Cooper, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ABD dolarının zayıflamasını ve tahvil getirilerinin düşmesini bekliyoruz ancak altın bu gelişmelerin çoğunu erken fiyatlamış gibi görünüyor." dedi.

Cooper ayrıca altın fiyatların yılın ikinci yarısında gevşemeden önce 2.050 dolara ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.

Bazı analistler ise düşüş eğiliminin sürmesini beklediğini aktardı. 

Liberum analisti Tom Price, altın fiyatlarındaki son yükselişin ardından Fed'in faizleri yüksek enflasyonu sınırlamak için bir süre daha yüksek seviyelerde tutabileceği gerekçesiyle altın fiyatlarında düşüş öngördüğünü açıkladı.

Price, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu politika uzun vadeli reel faizleri (tahvillerde) destekleyecek ve sabit getirisi olmayan altının fiyatını aşağı çekecektir." dedi.

38 analistin katıldığı ankette ayrıca altının bu yılın ilk çeyreğinde ons başına ortalama 1.825 dolar, ikinci çeyrekte 1.840 dolar, 2024'te ise 1.890 dolar olacağı tahmin edildi.

Üç ay önce yapılan bir Reuters anketi ise fiyatların 2023'te ortalama 1.712,50 dolar olacağını öngörmüştü. 2022 için ise beklenti 1.801,93 dolar seviyesindeydi.

REKLAMI KAPAT X