Ruslar Putin’in savaşından kaçarken Gürcistan büyüdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ruslar Putin’in savaşından kaçarken Gürcistan büyüdü
Doviz.com
25.11.2022 15:56

Birçok ekonomi Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkisiyle sarsılırken, Rusların savaştan kaçması Gürcistan ekonomisinin büyümesini sağladı.

Raporlara göre bu yıl en az 112 bin Rus, Gürcistan'a göç etti.

Yaklaşık 43 bin kişilik ilk göç dalgası, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından geldi. Sayısını belirlemek daha zor olan ikinci dalga ise, Putin'in eylül ayındaki askeri seferberlik hamlesinin ardından geldi.

Rusların savaştan kaçarken yaşattıkları bu akın, Gürcistan ekonomisi ve Gürcü larisi üzerinde de büyük bir etki yarattı. Gürcü larisi bu yıl dolar karşısında %10’un üzerinde değer kazandı.

Rusların ekonomiye en önemli katkıları ise ülkeye soktukları sermaye girişleri oldu. Sadece ekim ayında Gürcistan'a giren yabancı sermayenin beşte üçü (%59,6) Rusya'dan geldi ve toplam hacim bir önceki yılın aynı ayına göre %725 arttı.

Gürcistan Ulusal Bankası'na göre şubat ve ekim ayları arasında Ruslar, Gürcistan'daki hesaplarına 1,412 milyar dolar transfer etti. Transfer edilen bu tutar, 2021'in aynı döneminde transfer edilen 314 milyon doların dört katından fazla oldu.

Ayrıca Ruslar, eylül ayına kadar Gürcistan'da 45.000'den fazla banka hesabı açarak, ülkede Rusların elinde tuttuğu hesap sayısını neredeyse ikiye katladı.

Gürcistan'ın stratejik konumu ve Rusya ile olan tarihi ve ekonomik bağları onu Rus göçmenler için bariz bir giriş noktası haline getirdi.

Politika yapıcıların göçmenlik politikası ise, yabancıların vizeye ihtiyaç duymadan yaşamasına, çalışmasına ve iş kurmasına izin vererek, Rusların ülkeye olan ilgisinin artmasına yol açtı.

Gürcistan'daki düşünce kuruluşu IDFI'de analist olan Mikheil Kukava ise ülkede gerçekleşen büyüme rakamlarına atıfta bulunarak, "Kimsenin beklemediği çift haneli bir büyüme kaydettik. Kuşkusuz bu yükselişin önemli bir kısmı, koronavirüs salgını sırasında büyüme hızının düşmesinin ardından geldi. Ancak, bu büyümede savaşın ortasında Rusya’dan göç edenlerin de önemli bir etkisi oldu. Gelenler, oldukça aktifler. Rastgele seçilmiş 42.000 Rus vatandaşının Gürcistan ekonomisi üzerinde bu kadar etkisinin olmasını beklemezdim." dedi.

Kukava ayrıca, birçoğu varlıklı ve yüksek eğitimli olan ilk göçmen dalgasına atıfta bulunarak, ikinci dalganın ekonomik nedenlerden ziyade korku nedeniyle ayrılmaya motive olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise, Gürcistan ekonomisinin 2022 yılında %10 büyümesini beklerken, bu ay tahminini bir kez daha yukarı yönlü revize etti ve böylelikle nisan ayındaki %3'lük tahmini üç kattan fazla artmırmış oldu. Artışın nedenleri arasında ise, savaşın tetiklediği göçün ardından ülkeye giren finansman gösterildi.

IMF ayrıca, ülkelere giren büyük sermaye artışı sebebiyle Ermenistan ekonomisinin %11, Türkiye'nin ise bu yıl %5 büyüyeceğini öngördü.

Türkiye ise resmi verilere göre bu yıl 118.626 Rus'a oturma izni verirken, 2022'deki yabancı emlak satışlarının beşte birini Ruslar gerçekleştirdi.

REKLAMI KAPAT X