Rusya, Türkiye'nin envanterindeki S-400 hava savunma sistemlerinin olası yeniden satışı veya devrine ilişkin Ankara ile temas halinde olduklarını açıkladı.
Kremlin, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini üçüncü bir ülkeye devredeceği yönündeki haberlerin ardından ilk kez açıklama yaptı.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, konunun son derece hassas olduğunu belirterek Rusya'nın Türkiye ile bu konuda temas halinde olduğunu söyledi.
Türkiye'nin S-400 sistemlerini ismi açıklanmayan bir Körfez ülkesine devretmeye hazırlandığı yönündeki haberleri ve Ankara'nın bu adım için Moskova'dan izin isteyip istemediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Peskov, ayrıntıya girmekten kaçındı.
Ancak Peskov, mesajında, "Bu konuda söyleyebileceğim tek şey, bunun son derece hassas bir mesele olduğudur. Ancak bu konuda Türk tarafıyla temas halindeyiz ve temaslarımızı sürdürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
S-400 krizi ve yaptırımlar
Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından 2020 yılında ABD'nin CAATSA yaptırımlarına maruz kalmıştı.
Washington, S-400 sonrası Ankara'yı ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 savaş uçağı programından da çıkarmıştı.