Şampiyonlar Ligi finalinin Türkiye ekonomisine ne kadar katkısı olacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
25.05.2023 13:57

Mastercard ve Garanti BBVA Ödeme Sistemleri, Şampiyonlar Ligi finalinin Türkiye’ye ekonomik açıdan katkısını hesapladı.

Buna göre, İstanbul'da gerçekleştirilecek UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin ülke ekonomisine getirisinin 75 milyon euroyu bulmasının beklendiği bildirildi.

Şampiyonlar Ligi'nin ana sponsoru Mastercard ve ödeme ekosisteminin en büyük oyuncularından Garanti BBVA Ödeme Sistemleri ev sahipliğinde ayrıca bir otelde futbolun ülke ekonomisine getirisi üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşiye Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Avşar Gürdal, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Murat Çağrı Süzer ve Mastercard global marka elçisi Portekizli eski milli futbolcu Luis Figo katıldı.

Etkinlikte konuşan Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Avşar Gürdal, "Mastercard olarak 30 yıla yakın bir süredir ana sponsoru olduğumuz UEFA Şampiyonlar Ligi finaline, bu yıl İstanbul’da ev sahipliği yapacağız.

Mastercard olarak, son üç final maçına ev sahipliği yapan şehirlerdeki kart harcamalarını inceledik. Türkiye’nin geçtiğimiz seneki 44 milyar euroluk toplam turizm geliri ve İstanbul’un aynı dönemde toplam turist harcamalarındaki yüzde 40’lık payını göz önüne aldığımızda, finalin oynanacağı hafta sonu, taraftarların 75 milyon euroluk harcama gerçekleştireceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Murat Çağrı Süzer ise "Taraftar kart sahibi müşterilerimize baktığımızda, örneğin derbi günlerinde takımların mağazalarından, normal zamanlara göre yaklaşık 3,5 kat daha fazla alışveriş yaptıklarını görüyoruz. Ortalama bir taraftar kartın toplam restoran harcaması, derbi gününde yüzde 23 artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mastercard marka elçisi Portekizli eski milli futbolcu Luis Figo da etkinlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin yanı sıra kariyerinin "paha biçilemez" anlarına ve İstanbul’a ilişkin soruları yanıtlayan Figo, "Dünyanın her yerinde futbol tutkusu, insanları bir araya getiriyor. Futbolu merkezine alan bu denli büyük ve keyifli etkinliklerde Mastercard ile bir araya geldiğim için çok mutluyum. İstanbul finali yaklaştıkça tıpkı Türkiye'deki futbolseverler gibi benim de heyecanım artıyor. Türk taraftarlarla aynı duyguları hissetmek harika. Bu birlikteliğin benim ve buradaki herkes için unutulmaz bir deneyim olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de hangi takımda oynamak isteyebileceği yönündeki soruya ise Figo, "Bu konuda politik davranmak durumundayım. Örneğin bu soruya Galatasaray dersem, diğer kulüplere haksızlık etmiş olurum. O yüzden milli takım diyebilirim. Burada büyük kulüpler arasındaki rekabetin Portekiz'deki gibi olduğunu biliyorum. Yaşadığım yerde Türk futbolunu takip etme fırsatı bulamıyorum. Ancak Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus'u tanıyorum, kendisi iyi bir arkadaşım. Jesus, Türkiye'de ilk yılında harika iş çıkardı. Galatasaray'dan Portekizli Sergio Oliveira'yı da tanıyorum. Türkiye'de çok sayıda Portekizli oyuncunun başarılı olduğunu biliyorum." şeklinde yanıt verdi.

Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki bir numaralı turnuvasında final karşılaşması ise 10 Haziran Cumartesi günü, İtalya ekibi Inter ile İngiltere temsilcisi Manchester City arasında İstanbul’da oynanacak.

REKLAMI KAPAT X