Sanayi üretimi yıllık bazda beklentilerin altında geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sanayi üretimi yıllık bazda beklentilerin altında geriledi
Doviz.com
10.05.2023 10:21

Sanayi üretimi mart ayında yıllık bazda yüzde 0,1 azalırken, aylık bazda yüzde 5,5 oranında arttı. Böylelikle sanayi üretimi verisi, beklentilerden iyi bir performans göstermiş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı sanayi üretimi verisini açıkladı.

Buna göre, sanayi üretimi mart ayında yıllık yüzde 0,1 azaldı. Piyasa beklentisi, öncü verinin yıllık yüzde 1,5 oranında azalması yönündeydi.

Sanayi üretimi, aylık bazda ise yüzde 5,5 oranında artış gösterirken, beklenti yüzde 1,8 yükselmesi yönündeydi.

Sanayi üretimi, şubat ayında deprem etkisiyle aylık yüzde 6,0, yıllık ise yüzde 8,2 gerilemişti. Yaşanan yıllık düşüş, Mayıs 2020 tarihinden bu yana en büyük düşüş olarak kayda geçmişti.

TÜİK'in bülteninde yer alan diğer detaylar ise şöyle:

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,8 azaldı.

Sanayi üretim endeksi yıllık değişim oranları (%), Mart 2023

Sanayi üretimi aylık %5,5 arttı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,0, imalat sanayi sektörü endeksi %6,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,2 arttı.

Sanayi üretim endeksi aylık değişim oranları (%), Mart 2023

Etiketler: sanayi üretimi TÜİK
REKLAMI KAPAT X