Sanayi üretimindeki daralma yıllık bazda derinleşti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sanayi üretimindeki daralma yıllık bazda derinleşti
Doviz.com
10.02.2023 11:23

TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre sanayi üretimi aralık ayında yıllık bazda ikinci ay üst üste daralırken, aralık ayında yıllık bazdaki gerileme yüzde 0,2 oldu.

Aralık ayında sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 oranında azaldı.

Mevsim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında artış kaydetmiş olsa da imalat sanayi için hesaplanan yayılım endeksi yavaşlamanın genele yayıldığına işaret etti.

Ana iktisadi faaliyetlere göre aralık ayında tüm mal grupları artış kaydederken sermaye malı grubu yüzde 2,9 ile en fazla artışın gerçekleştiği grup oldu. Onu yüzde 1,6 ile dayanıksız tüketim malı grubu izledi. Yıllıkta ise sermaye malı grubu yüzde 14,8 ile en fazla artışın gerçekleştiği grup olurken, ara malı ve enerji grubu yüzde 6,2 ile en fazla gerileme kaydeden grup oldu.

İmalat sanayi alt gruplarında ise aylıkta diğer ulaşım araçları imalatı yükselişe en fazla katkıyı verirken; bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı en fazla azalış kaydeden grup oldu. Yıllıkta ise diğer ulaşım araçları imalata en fazla katkıyı verirken, ana metal sanayi ile tekstil ürünleri imalatta en fazla azalışı kaydetti.

Sanayi üretim endeksi ile GSYH arasında yüksek korelasyon bulunuyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretimi arındırılmamış seride geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarken, GSYH yüzde 7,5 artmıştı. İkinci çeyrekte sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 oranında artarken, GSYH yüzde 7,7 artış kaydetmişti. 

Dördüncü çeyrek sonunda sanayi üretimindeki artış ise toplam yüzde 0,4’e kadar gerilemiş bulunurken, bu da büyümenin yıllıkta yüzde 5.0 (± 0.5) olacağının düşünülmesine sebep oldu.

REKLAMI KAPAT X