Saxo Bank'tan altın tahmini

Okuma Süresi: 2 Dakika
Saxo Bank'tan altın tahmini
Doviz.com
26.12.2022 16:23

Saxo Bank'ın 2023 yılına ilişkin öngörülerini paylaştığı son raporunda ons altın fiyatının 3 bin dolara çıkmasının beklendiği görüldü.

Danimarkalı bankanın bu ayın başlarında yayımladığı yıllık raporunda, küresel ekonomilerin ekonomik kaygılarının ve ekonomilerin kendine güvenlerinin küreselleşmeye odaklanmaktan daha baskın olduğu vurgulandı.

Bankanın resmi görüşlerini temsil etmeyen analist tahminleri, önümüzdeki yıl politika yapıcıların alacağı kararların hem küresel ekonomiyi hem de siyasi gündemi nasıl etkileyebileceği hakkında piyasalara ipucu vermek amacıyla sunuldu. Raporda ons altın fiyatının  3,000 dolara çıkmasının beklendiği ise göze çarptı.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Başkanı Ole Hansen, spot altın fiyatının 2023 yılında ons başına 3.000 doları aşabileceğini öngördüğünü söyledi. Bu rakam şu anki fiyatı ons başına yaklaşık 1.797 dolar olan ons altının yaklaşık %67 daha yukarısında bulunuyor.

Raporda tahmin edilen artış ise üç faktöre bağlandı: Altını yabancı rezervlerden daha cazip kılan artan savaş ekonomisi zihniyeti, yeni ulusal güvenlik önceliklerine yapılan büyük yatırımlar ve politika yapıcıların kendi resesyonlarında kaçma çabasıyla artan küresel likidite.

Saxo Bank yetkilisi Steen Jakobsen ise 6 Aralık tarihinde katıldığı bir programda verdiği demeçte, "Emtia odaklı ekonomilerin daha iyi alternatifler olmadığı için altına yöneldiğini görmek beni şaşırtmaz. Bence altın önemli ölçüde artacak.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Analistler 2023 yılında altın fiyatında bir artış beklerken, küresel emtia şirketi CRU'ya göre ise beklenilen oranda bir artış pek olası görünmüyor.

CRU'nun kıdemli analistlerinden Kirill Kirilenko, verilerin ABD ekonomisinin resesyona doğru gitmediğini gösterdiğini bu sebeple fiyat beklentilerinin çok daha ılımlı olduğunu söyledi.

Ayrıca Kirilenko, her şeyin Fed'in hamlelerine bağlı olduğunu vurgulayarak, ABD Merkez Bankasının şahinliğinin arttığına dair herhangi bir ipucu görülmesi durumunda altın fiyatlarının muhtemelen aşağıya yöneleceğini aktardı.

Etiketler: ons altın Saxo Bank
REKLAMI KAPAT X