Sayfiyeler altın çağını yaşıyor: Son 5 yıllık fiyat değişimleri

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sayfiyeler altın çağını yaşıyor: Son 5 yıllık fiyat değişimleri
Doviz.com
15.04.2024 15:59

Türkiye’nin sayfiye bölgeleri, pandemi öncesinde yaz döneminde tatil amaçlı gidilecek yerler olarak görülürken, artık dört mevsim yaşanan yerler haline geldi. Peki, bu bölgelerde kira ve satış fiyatları son 5 yılda nasıl değişti? İşte detaylar..

Pandemi ile birlikte insanların değişen yaşam tarzları ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması sayfiyelere olan ilgiyi artırmıştı. Bu süreçte Türkiye'nin Ege ve Akdeniz sahilleri büyük ilgi görmeye başlarken, mevcut durumda ise sayfiyeler altın çağını yaşamaya başladı.

Endeksa’nın Ekonomist Dergisi'ne özel yaptığı 'Sayfiye Bölgelerinde Kiralık ve Satılık Fiyat Değişimi' çalışması da 2019-2024 yıllarını içeren son beş yıllık dönemde Türkiye'nin sayfiye bölgelerindeki kiralık ve satılık fiyatlarındaki değişime mercek tuttu. Araştırmanın sonuçlarına göre Bodrum, Çeşme, Alaçatı, Urla, Foça son dönemin yükselen yıldızları olurken sayfiyelerdeki satılık ve kiralık fiyatları İstanbul ile yarışır hale geldi.

Endeksa'nın verilerine göre satış fiyatı değişiminde Muğla-Bodrum/Güvercinlik 2019-2024 yılları arasında yüzde 1602'lik artışla ilk sırayı alırken, yüzde 1431'lik artışla Muğla-Bodrum/Torba ikinci, yüzde 1386'lık artışla Muğla-Bodrum/Turgutreis üçüncü sırada yer aldı.

Kaynak: Ekonomist

Kiralık m2 fiyatlarındaki ise 2019-2024 yılları arasında yüzde 1386 artış yaşanan Çanakkale en yüksek artışın yaşandığı il olurken, yüzde 1282'lik artışla Mersin ikinci, yüzde 1195 artışla Aydın Kuşadası üçüncü sırada yer aldı.

Kaynak: Ekonomist

Yazlık bölgelerdeki az katlı ya da müstakil evlere yönelik talebin artmasının fiyatları yükselttiğini belirten Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise uzaktan çalışma sisteminin kalıcı olmasının yeni jenerasyon ve beyaz yakalı çalışanlarca bu bölgelerin tercih edilip öne çıkmasını sağladığını vurguladı.

Fiyat artışında etkili olan diğer faktörler ise turizm amaçlı alımlar ve yabancı satın alımları olarak gösterilirken, küresel ekonomik dalgalanma ve faizlerdeki artış sonrası otellerdeki fiyat artışlarının sayfiyelerdeki evlere yönelimi desteklediği belirtildi.

REKLAMI KAPAT X