"Seçim sonrası yeni vergiler yolda" iddiası

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
20.02.2024 15:47

Türkiye bütçe açığıyla mücadelesini sürdürürken ekonomi yazarı Şeref Oğuz, yeni vergi artışlarına ilişkin iddialarının yer aldığı bir yazı kaleme aldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından oluşan finansman ihtiyacı sebebiyle tüm taşıtlardan 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 4 kez ödenmişti.

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz ise bugün dikkat çeken bir konuyu gündeme getirdi.

Türkiye’nin bütçe açığıyla ilgili endişe verici rakamlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde bulunduğunu belirten Oğuz, ocak ayı mali verilerine göre devletin bütçe giderlerinin 767,9 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Faiz ödemeleri önemli şirketlerin piyasa değerine eşit

Bu durumda Türkiye’nin 150,7 milyar liralık bir açıkla karşı karşıya olduğunu dile getiren Oğuz, faiz dışı dengeninse negatif 29,6 milyar lira olarak belirlendiğini belirtti.

Ocak ayındaki faiz giderlerinin 121 milyar lira olduğunu da paylaşan Oğuz, bunun borsada halka açık olan 119 şirketin toplam piyasa değerine eşit düzeyde olduğunu aktardı.

Faiz ödemek zorunda olunmasının sebebinin, harcamaların gelirleri aşmasından kaynaklı olduğunu da savunan Oğuz, konuyla ilgili şunları paylaştı:

“Para yoksa ya banknot matbaasını çalıştıracak ya da yeni vergiler salacağız. Hatırlayın, deprem bahanesiyle geçici olarak gelen iletişim vergisi, yatıya kalmış ve gitmemişti.”

2023 yılı için duble hale getirilen MTV ödemelerinin, yılda 2 kez almaya devamla kalmayıp her 4 ayda bir veya her 3 ayda bir alınacak hale getirilebileceğini öne süren Şeref Oğuz, silindir hacmi 1600 cc’den yukarı her araç içinse silindir vergisinin ihdas edilebileceğini öngörerek şöyle devam etti:

“Yetti mi? Ne gezer? Daha sırada birden fazla evi olanlardan alınacak ekstra konut vergisi var ki evlere şenlik. Bitmedi daha… KDV ve ÖTV’de her mal ve hizmet grubu için (gıda dâhil) yukarı doğru tırmandırılacak oranlar söz konusu… Temel KDV’nin yüzde 25’lere dayandırılması bile tasarlanan seçenekler arasında yer alıyor.”

Hükümetin ne zaman paraya sıkışsa vergilerle oynadığına işaret eden Oğuz, “Kasa tamtakır olmuştur, itibardan tasarruf edilemeyeceğine(!) göre vatandaşa gidilir; “pamuk eller cebe” denir. Allah ne verdiyse, kazansan da kazanmasan da senden para talep edilir.” ifadelerini kullandı.

Kayıp Yıllar 90’lar olarak nitelendirdiği döneme işaret eden Oğuz, o dönemde peşin vergi, geçici vergi adı altında ceplere girildiğini paylaştı.

Şu anda da kasada para olmadığını öne sürerek bütçe açığının en büyük gider kaleminin faiz ödemeleri olduğunu belirten Oğuz, “1 Nisan sonrası vatandaşa “sımsıkı para programı” yetmezmiş gibi peşin vergi ile gelirlerse sakın bunu ‘galiba 1 Nisan şakası’ algılamayın, ödeyiverin!” ifadelerini kullandı.

DMM, MTV yılda 4 kez alınacak iddialarını yalandı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi MTV'nin bu yıl da 4 kez alınacağı iddialarının yaygınlık kazanması üzerine bir açıklamada bulundu. İddianın yalanlandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, 'Yılda 4 kez motorlu taşıtlar vergisi alınacak' iddiası doğru değildir. İddia edilenin aksine Hazine ve Maliye Bakanlığının böyle bir çalışması bulunmamaktadır. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik mesnetsiz iddialara itibar etmeyiniz."

REKLAMI KAPAT X