Seçim vaadi, vergisiz telefonlar: Telefonlardan vergi alınmadığında fiyatlar ne kadar inecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Seçim vaadi, vergisiz telefonlar: Telefonlardan vergi alınmadığında fiyatlar ne kadar inecek?
Doviz.com
13.04.2023 10:28

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde seçim vaatlerine vergisiz telefonlar damgasını vurdu. Peki telefonlardan vergi alınmadığında fiyatlar ne kadar inecek?

Yeni alınan bir telefonda uygulanan Kültür Bakanlığı payı, TRT bandrol ücreti, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) gibi çok sayıda vergi kalemi vatandaşların telefon almasında güçlük yaşamasına sebep oluyordu. Bu yüksek vergilerle cep telefonunu almakta zorlanan gençlerin imdadına ise seçimler yetişti.

Buna göre, hem CHP hem de AKP’nin seçim vaatleri içerisinde “vergisiz cep telefonu” yer aldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Alacağınız ilk cep telefonu, oyun konsolu ve sıfır otomobilde ÖTV sıfırlanacak” demişti. Geçtiğimiz günlerde seçim beyannamesini açıklayan AKP de yükseköğrenim öğrencilerine cep telefonu ve bilgisayar alımlarında tek seferlik vergi muafiyeti sağlanacağını duyurdu.

Telefonlara vergi muafiyeti getirilirse fiyatlar ne kadar iner?

Türkiye’de telefon almak isteyen bir vatandaşlar, yüksek vergiler nedeniyle 1 telefon alırken 1 tane de devlete almak durumunda kalıyor. Ancak seçimden sonra telefon fiyatlarına vergi muafiyeti getirilmesi halinde vergisiz telefon fiyatlarının yüzde 50’ye yakın inmesi bekleniyor.

Örneğin, ABD’de 16 bin TL fiyatla satışa çıkan yeni iPhone 14 128 GB modeli Türkiye’de 32 bin TL seviyesinden satışa sunuluyor. Aradaki 16 bin TL ise vergi olarak alınıyor.

Bu 16 bin TL’lik verginin içerisinde ise Kültür Bakanlığı payı, TRT bandrol ücreti, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) gibi çok sayıda vergi kalemi bulunuyor.

Ancak fiyatın artmasında özellikle verginin de vergisinin ödenmesi etkili oluyor. Buna göre ülkeye giren akıllı telefonlardan önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, sonra yüzde 10 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Ardından tüm bu rakamlar üzerinden yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Oluşan rakamın üzerinden de yüzde 18 KDV alınarak telefonun fiyatı ikiye katlanmış oluyor.

Aynı model bir cep telefonu İtalya’da 19 bin TL, Polonya’da 21 bin TL, Almanya’da 19 bin TL, geleneksel olarak en pahalı iPhone satılan ülkelerden biri olan Brezilya’da ise 27 bin TL’den satışa sunuluyor.

Türkiye’deki gençler ise telefon alabilmek için seçim sonrasında vergi muafiyetinin sağlanmasını bekliyor.

REKLAMI KAPAT X