Şehirler arası ulaşıma bayram zammı geldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Şehirler arası ulaşıma bayram zammı geldi
Doviz.com
14.04.2023 15:03

Akaryakıt fiyatlarında bir değişiklik olmazken, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hem kara yolu hem de hava yolu taşımacılığında bilet fiyatlarına zam geldi.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kalmışken, tatil hazırlıkları da başladı. Özel sektörde birçok şirketin bayram tatilini tüm haftaya yayması ise milyonlarca vatandaşın memleketlerine ya da tatil beldelerine gitme planı yapmasına yol açtı.

Bu durum, hem hava hem kara ulaşımında da hareketlilik yarattı. Buna göre, bayramda özel aracı ile yolculuk yapmayacak olanlar, otobüs ve hava yolu firmalarının yolunu tuttu. Fakat, bayramda yolculuk yapacak olanların karşısına zamlı ulaşım fiyatları çıktı.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, özellikle karayolu ulaşımında, bayram öncesi ve bayram haftası arasında fiyatlar yüzde 50'nin üstünde değişkenlik gösterdi.

Örneğin, İstanbul Otogarı'ndan İzmir'e yapılacak bir otobüs yolculuğu 13 Nisan Perşembe günü 350 TL kadar tutarken, bayram haftasının başlayacağı 14 Nisan Cuma günü aynı firmanın bilet fiyatı 500 TL'ye çıktı. Yani, aynı otobüs biletinde 1 gün arayla yüzde 40'ın üstünde fiyat değişimi yaşandı. Yapılacak yolculukta mesafe arttıkça ise 1 günlük zam oranı da artış gösterdi.

Örneğin, 13 Nisan Perşembe günü İstanbul Otogarı'ndan Bodrum'a yapılacak bir otobüs yolcuğu yolculuk 450 TL kadar tutarken, 14 Nisan günü bu bilete yüzde 66 kadar zam gelerek, bilet fiyatı 750 TL'ye çıktı.

Akaryakıt fiyatı artmadı

Otobüs bilet fiyatlarında kuşkusuz akaryakıt maliyeti büyük rol oynuyor. Dolayısı ile, bilet zamlarının arkasında akaryakıt fiyatlarındaki değişimlerin olup olmadığı sorusu da akıllara gelebilir.

Fakat, otobüslerin dizel motorlu olduğu gerçeğinden yola çıkarak motorin fiyatlarının son 1 aylık değişimine bakıldığında, litre başına fiyatların hemen hemen aynı kaldığı görülüyor.

Örneğin, bundan 1 ay önce, yani 14 Mart tarihinde litre fiyatı 21,63 TL olan motorin, ay içinde 19,66 TL'ye kadar ucuzlarken, 11 Nisan itibariyle 21,1 TL'ye çıktı. Sonuç olarak, son 1 ayda motorin fiyatında 50 kuruşluk bir ucuzlama geldi.

Tarihsel olarak akaryakıt fiyatlarını dağıtım şirketi, il ve ilçe bazlı olarak akaryakıt sekmemizden de takip edebilirsiniz.

Tıklayın: Otobüsçüler Federasyonu: Zam yok demedik, sözlerimiz çarpıtıldı

REKLAMI KAPAT X