Sektör temsilcileri uyardı: Yeni fabrika kurmak imkânsız hale gelebilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sektör temsilcileri uyardı: Yeni fabrika kurmak imkânsız hale gelebilir
Doviz.com
02.06.2023 15:27

Sektör temsilcileri, son yıllarda sanayi bölgelerinde kira ve arsa maliyetlerinde yaşanan artışlardan sonra yeni fabrika kurmanın imkansız hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Yaşanan artışlar, firmaların Ar-Ge, yeni makine ve ürün gibi bazı yeni yatırım projelerini ertelemesine yol açarken; sanayiciler ise çözümün yeni üretim alanları oluşturularak, KOBİ ölçeğindeki firmalara uygun şartlar altında tahsis edilmesi görüşünde.

“Kiralar da artıyor”

Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay arzda yaşanan sıkıntının fiyatları yukarı çektiğini belirtti ve devam etti:

“Son özellikle iki yıldır devletin sağladığı teşvikler sebebiyle organize sanayi bölgelerinde ciddi talepler oluştu taleplerin oluşmasıyla arzda sıkıntı yaşanmaya başlandı. Dolayısıyla fiyatlar otomatik olarak yukarı çıkmaya başladı. Şu an sanayicilerimiz yer bulamamaktan ve artan arsa fiyatlarından dolayı çok şikayetçi. Bir kısım sanayici arsa ve inşaat fiyatlarının artmasıyla kiralık fabrikaya yöneldi. Bu durumda yine talebin oluşmasıyla kiralık fabrikaların fiyatları da her geçen gün artıyor” diye konuştu.

“Sanayiciler devletten B planı bekliyor”

Firmaların üretim yeri bulmakta zorlandığını söyleyen Altınay “Çerkezköy Sanayi Bölgesi’nde fabrika kuracak firmalar yer tahsis etmekte zorluk yaşıyor. Çünkü seçenekler çok sınırlı sayıda. Sanayiciler devletten B planı bekliyor, yeni sanayi alanlarının açılmasını bekliyorlar” diye konuştu.

“Yeni fabrikalar kurmak imkansız hale gelebilir”

Fabrikalarda kira artışlarının yatırımları etkileyeceğine dikkat çeken Gülcan Altınay, “Fiyatlardaki balon artışların devam etmesi ile yeni fabrika kurmalarının imkânsız hale gelebileceğini söylüyorlar. Son dönemlerde Çerkezköy bölgesinde sanayi arsası ve fabrika satış rakamları yüzde 100 artış gösterdi” diye konuştu.

REKLAMI KAPAT X