Sektörel beklenti anketi sonuçlandı: Konut fiyatları yılın ikinci yarısında artar mı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sektörel beklenti anketi sonuçlandı: Konut fiyatları yılın ikinci yarısında artar mı?
Doviz.com
09.07.2024 17:37

KONUTDER anketine göre konut üreticileri önümüzdeki aylar için konut sektöründe daha olumlu bir hava öngörüyor. Ankette önümüzdeki 6 ay içerisinde kredili konut satışlarında yükseliş beklenirken, fiyatların artacağını düşünenlerin sayısında ise düşüş yaşandı.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Sektörel Beklenti Anketi'nin ikinci çeyrek sonuçlarına göre konut üreticileri önümüzdeki aylar için konut sektöründe daha olumlu bir hava öngörüyor.

Markalı konut üreticisi firmaların tepe yöneticilerinin beklentilerine yer verilen ankete göre KONUTDER üyelerinin tamamı, kredi faiz oranlarının gelecek 6 ayda artmayacağını öngörüyor. Üyelerin üçte biri faizlerin gerilemesini, üçte ikisi ise aynı kalmasını bekliyor. Kredi faizlerinin artmayacağı beklentisine paralel olarak kredili konut satışlarının ise artması öngörülüyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak-mayıs döneminde yüzde 3,4 azalışla 465 bin 761 olarak gerçekleşmişti. Söz konusu dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 58,7 düşüşle 44 bin 602 olmuştu.

Fiyatların artacağını düşünenlerin sayı düştü

Ankete göre KONUTDER üyelerinin yarısı, konut fiyatlarının aynı kalacağını öngörürken; fiyatların artacağını düşünenlerin sayısında da önceki ankete göre düşüş gözlendi. Buna göre fiyatların artacağını düşünen üye sayısı yüzde 63,6’dan yüzde 36,4’e inerken, fiyatların ineceği yönde görüş verenlerin oranı yüzde 13,6’da kaldı.

Önceki dönemlerde üyelerin tamamı konut maliyetlerinin artacağı konusunda hemfikirken, bu dönem maliyet artış beklentisi de azaldı. Üyelerin yüzde 22,7’si gelecek 6 ayda konut maliyetlerindeki artışın duracağını ya da aynı kalacağını aktardı. Yüzde 77,3’ü ise geçen dönemlerde olduğu üzere maliyet artışının devam edeceğini tahmin etti.

Üyelerin dörtte üçü işçilik ve malzeme maliyetlerinin artacağını beklerken, maliyetlerin artmasa da aynı kalacağını bekleyen üye sayısı ise son dönemde yükseldi.

Konut üretiminde artış beklenmiyor

Üyelerin hiçbiri konut üretim adetlerinin artacağını düşünmezken; yüzde 63,6’sı konut üretim adetlerinin sabit kalacağını, yüzde 36,4’ü ise azalacağını öngörüyor. Kentsel dönüşüm alanında konut üretimi konusundaki artış beklentisi son dönemde azalmış olsa da, üyelerin yüzde 45,5’i üretimin aynı kalacağını öngörüyor.

Satış tarafındaki beklentilere bakıldığında ise üyelerin yarısından fazlası (yüzde 59,1) önümüzdeki 6 ay içinde 1. el satış adetlerinde herhangi bir değişim yaşanmayacağı görüşünde. Geçen dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59,1 iken, bu dönemde bu oran yüzde 27,3’e inmiş, artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4,5’ten yüzde 13,6’ya yükselmiş durumda.

Üyelerin yarısından fazlası ise kiraların gelecek 6 ay içinde artacağını öngörüyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Merkez Bankası verilerine göre nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 48,4 oranında artan konut fiyatları, yıllık bazda reel olarak yüzde 13,3 düşüş yaşadı.
İLGİLİ HABER Kira artışında tavan sınır sona erdi: Yeni dönemde fahiş artışlar bekleniyor mu? Ev kiralarındaki fahiş artışların önüne geçmek için 11 Haziran 2022’de devreye alınan yüzde 25 zam sınırı uygulaması sona erdi. Peki yeni dönemde kirada fahiş artışlar bekleniyor mu? İşte uzmanların konuyla ilgili yorumları..
REKLAMI KAPAT X