Siber Pazartesi’ye Enerji Freni

Okuma Süresi: 2 Dakika
Siber Pazartesi’ye Enerji Freni
Doviz.com
28.11.2017 13:54

ABD’ de tüketici ve perakendecilerin sabırsızlıkla beklediği Siyah Cuma ve Siber Pazartesi,  Wall Street’te fiyatları düşük kalan perakende hisselerine olan talebi artırdı. Pazartesi açıklanan ve beklenenin çok üzerinde gelen yeni konut satışları verileri de perakende hisselerindeki yükselişi destekledi. ABD’de yılın en büyük indirim günleri sayılan Siyah Cuma hafta sonu ve izleyen Siber Pazartesi’de özellikle bazı perakende hisseleri yüksek kar ve güçlü 4.çeyrek verileri beklentileriyle tavan yaptı. Victoria’s Secret’in ana şirketi olan L.Brands 50.34 dolara (+% 4.1), GAP 30 dolara (+%1.2) yükseldi. 

Ancak enerji hisselerindeki düşüş, bu yıl toplam 6.5 milyar dolar civarında internet satışı gerçekleşmesi beklenen Siber Pazartesi’yi gölgeledi. S&P 500 ve Nasdaq Kompozit, açılışta yükselişe geçen Amazon, Home Depot  gibi büyük online perakendecilerin hisseleri ile  gün içinde tırmandıkları rekor seviyelerde tutunamadılar;  S&P 500 SPX sadece 1 puan veya yaklaşık %0.1 kayıpla  2601.42’yeNasdaq Kompozit 10.64 puan veya %0.2 kayıpla 6878.52’ye gerilerken  DJIA  ise 22.79 puan veya % 0.1 artışla  23580.78’e yükseldi.

Enerji hisselerindeki gerileme nedeniyle rekor seviyeye çok yaklaşan ancak ulaşamayan endekslerde perakende hisseleri büyük sıçrama yaparken petrol ve doğal gaz hisseleri, düşen ABD ham petrol fiyatlarına paralel olarak geriledi.  Perşembe günü yapılacak  OPEC toplantısı öncesinde, Brent petrolun varil fiyatı 63.21 dolara gerilerken (-%0.4), ABD ham petrol Ocak 2018 kontratlarının varil fiyatının 58.11 dolara düşmesi (-%1.4) bazı enerji hisselerinde %4.5’e varan kayıplara neden oldu. OPEC toplantısında üyelerin üretim kısıntısını sürdürme kararı almaları bekleniyor.

Vergi reformu, yeni Fed politikası gibi belirsizliklerin baskıladığı dolar temel para birimleri karşısında biraz zemin kazandı. Salı günü %0.14 kadar gerileyen EUR/USD paritesi 1.883-1.920 bandında hareket ediyor.     

Gündem hafta ortasına doğru giderek yoğunlaşırken, piyasaların odaklanacağı önemli gelişmeler arasında;  ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıklayacağı  Ekim ayı enflasyon verileri, Jerome Powell’in, yeni Fed Başkanı olarak onaylamak üzere toplanacak Senato Bankacılık komitesine yapacağı sunum, Janet Yellen’in ekonomiyle ilgili değerledirmelerini paylaşacağı Capitol Hill konuşması, OPEC toplantısı ve  ABD ve Avrupa’da açıklanacak önemli makroekonomik veriler bulunuyor. 

REKLAMI KAPAT X