Sıfır araçta fiyatlar değişti: En ucuz otomobil kaç lira oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sıfır araçta fiyatlar değişti: En ucuz otomobil kaç lira oldu?
Doviz.com
14.07.2023 13:37

Temmuz ayının ilk günlerinde dolar kurundaki yükseliş sonrasında güncelenen otomobil fiyatları, son olarak KDV zammıyla birlikte yeniden değişti. Peki, Türkiye'deki en ucuz otomobil kaç lira oldu?

Milliyet’e konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, KDV zamlarıyla birlikte otomobil fiyatlarının yüzde 1,7 oranında arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"Piyasadaki en ucuz otomobil olan C Segment sedan aile otomobilinin modeli 655.000 TL oldu.

Diğer yandan en ucuz hatchback otomobil olan 1A segmentindeki bir model ise KDV güncellemesi ile birlikte 681.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulmuş durumda.

Mevcut rakamlar doğrultusunda manuel modeller 650 ila 750 bin TL arasında fiyatlandırılırken, otomatik ve daha donanımlı versiyonlar ortalama 850 bin TL ‘den başlıyor ve markaya göre fiyatlandırılıyor."

İLGİLİ HABER “Otomobil satışları temmuzda rekor kırabilir” Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, otomobil piyasasının temmuzda satış rekoru kırabileceğini söyledi.

İkinci el araçlarda son durum ne?

İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır otomobilden referans alınarak belirlendiğini aktaran Hayrettin Ertemel, şunları söyledi:

"İkinci el otomobillerin sıfır fiyatından yukarı satılması ve ilan verilmesinin yasaklanmasıyla, bu tür yüksek fiyat istenen araçların fiyatları da gerileyecektir.

Tedarik sorununun azalması ile de bu önemli sorun ortadan kalkacaktır. İkinci el otomobil piyasasında yaşa ve kondisyona göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor. 10 yaş üstü ve iyi kondisyonlu otomobiller 350 bin TL’den başlarken, fiyatlar model yılı ve markaya göre değişiyor. Daha yeni otomobillere sıfır fiyatına yakın rakamlar talep edilse de, kapsamı genişleyen yönetmelikle birlikte bu alanda da bir miktar düşüş görebiliriz."

TIKLAYIN: İkinci elde yeni dönem yarın başlıyor: Otomobil satışında ne değişecek?

İLGİLİ HABER İkinci el otomobillerde fiyat artışının sebebi ne?: Sektör temsilcisi yorumladı Kurda yaşanan yükseliş sonrasında sıfır araç fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını belirten sektör temsilcisi Arda Ayvaz, “Sıfır fiyatlardaki artış, ikinci el piyasasındaki fiyatları da yukarı çekti. Genel olarak incelediğimizde son dönemlerde 2. el bir yatırım aracı olarak değerlendirilmeye başlandı” dedi.
REKLAMI KAPAT X