Sigara firmalarına yönelik "kirletme vergisi” hazırlığı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Sigara firmalarına yönelik
Doviz.com
02.07.2024 10:23

Tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanun ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişikliğe gidileceği bildirildi.

Türkiye Gazetesi'nden Esma Altın'ın haberine göre tütün firmalarına "kirletme" vergisi gelecek.

İlgili habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu üzerinde çalışılması yönünde verdiği talimat sonrası çalışma başlatıldı. Buna göre çalışmanın Meclis’in yeni yasama döneminde ele alınacağı bildirildi.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı’na sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla yükümlü kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak görüşmeler neticesinde belirlenecek bir tarihin esas alınması ve bu tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının yasaklanmasının önerileceği bildirildi.

"Kirletme vergisi” hazırlığı

Habere göre Ticaret Bakanlığı'na ise Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunun’da değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi teklif edilecek.

Çalışmalar sırasında bilim adamlarının da görüşlerinin alınacağı, aynı zamanda dünya örneklerinin de inceleneceği öne sürüldü.

AKP kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra İspanya’da tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelin incelendiğini kaydetmişti.

İLGİLİ HABER İngiltere'de tarihin en katı sigara yasaklarından biri onaylandı İngiltere’de yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayacak tasarı parlamentoda onaylandı.

Ayrıca 2025’te sigara yasağının bütün ülke geneline yayılacağı İzlanda modelinin de bir sonraki aşamada Türkiye’ye örnek olabileceği ifade edilmişti.

İspanya’daki kirletme ya da izmarit vergisi olarak uygulanan modelin tütün endüstrisine yönelik olduğunu aktaran kurmaylar, sigara üreticilerine karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtmişti.

"Sigara izmariti 10 yılda çözünüyor"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, her yıl üretilen 6 trilyon sigara izmaritinin toksik çöp şeklinde deniz ve okyanuslara karışarak deniz yaşamı için ağır bir tehdit oluşturduğunu, tek bir sigara izmaritinin tamamen çözünebilmesinin de yaklaşık 10 yıl sürdüğünü bildirmişti.

Erdöl, geçtiğimiz yıllarda yaptığı yazılı açıklamada, kanserojen, zehirli metal ve gazlar içeren sigaranın insanların yanı sıra, doğayı da olumsuz yönde etkilediğini belirtmişti.

Tütün dumanının 250'si toksik olan 7 bini aşkın kimyasal bileşik içerdiğini, bunların 50'den fazlasının da kansere neden olduğunun bilindiğini aktaran Erdöl, sözlerine şöyle devam etmişti:

"Dünya genelinde sigara tüketimi, havaya yılda yaklaşık olarak 2,6 milyar kilogram karbondioksit, 5,2 milyar kilogram da metan gazı salınmasına sebep oluyor. Atmosfere karışan bu zehirli partiküller, havada saatlerce asılı kalabiliyor ve atmosferin hava kalitesini düşürüyor. Atmosferde yaşanan bu kirlilik, kalp, damar hastalıklarına, akciğer fonksiyonu bozukluklarına ve akciğer kanserine ve neden oluyor. Sigara içmek, ekosistemin dengesini bozuyor. Her yıl üretilen, 6 trilyon sigara izmariti toksik çöp şeklinde deniz ve okyanuslara karışarak, deniz yaşamı için ağır bir tehdit oluşturuyor. Tek bir sigara izmaritinin tamamen çözünebilmesi, 10 sene kadar sürüyor. Sigara filtreleri ve sigara parçalarının, diğer atıkların yaklaşık iki katı oranında olduğunu tahmin ediyoruz. Etrafa atılan bu sigara parçaları, yalnızca kötü bir görüntü oluşturmakla kalmayıp, bitkiler, hayvanlar ve hatta yer altı suları için bile tehdit oluşturuyor. Sigara filtreleri ve izmaritleri zehirlidir. Her yıl binlerce çocuk sigara izmaritleri yiyerek ve sigara parçaları yutarak zehirleniyor."

"Tek izmarit, bir litre suda yaşayan balığı öldürmeye yeter"

Erdöl, sigara izmaritlerinin nihayetinde su yollarına ulaşarak, böcek veya solucana olan benzerliklerinden ötürü burada yaşayan balıklar tarafından yenildiğine de işaret ederek, "İzmaritlerin balıklara karşı oluşturduğu tehdit, yalnızca bununla sınırlı değildir. ABD'de yapılan bir araştırma, tek bir sigara izmaritinin içinden sızan maddelerin bir litrelik su içerisinde yaşayan bir balığı öldürmeye yeteceğini gösterdi. Her yıl yerlere ve su yollarına sayısız sigara izmariti atıldığı göz önüne alınırsa, sigaraların su kaynakları için ne kadar tehlikeli olduğu kolayca anlaşılabilir." ifadelerini kullandı.

Orman yangınlarının da yerlere atılan izmaritlerden kaynaklanan önemli bir kirlilik kaynağı olduğuna dikkati çeken Erdöl, her yıl dünya genelinde 17 bin insan ve sayısız canlının sigara yüzünden meydana gelen yangınlar sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Erdöl, sigara kaynaklı yangınların yılda 27 milyar doları aşkın da mali zarara sebep olduğunu belirterek, sigaranın tamamen yasaklanmasının insanlığa yapılabilecek en büyük iyilik olduğunu aktardı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan elektronik sigara açıklaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Haftası Programı kapsamında yaptığı açıklamada, sigaranın bütün zararlarına rağmen tütün endüstrisinin büyümeye devam ettiğini belirterek, elektronik sigaraya müsaade edilmeyeceğini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X