Sigarada ÖTV indirildi, maktu vergi artırıldı: Karar ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Sigarada ÖTV indirildi, maktu vergi artırıldı: Karar ne anlama geliyor?
Doviz.com
14.09.2024 09:48

Sigara üzerinden alınan nispi vergi düşürülüp maktu vergi artırılarak enflasyon üzerindeki baskı azaltıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sigaranın vergilendirme yapısı yeniden düzenlendi.

Bu kararla sigaranın özel tüketim vergisi oranları ve maktu vergi tutarları yeniden belirlendi. Kararın uygulanmasının ise Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği bildirildi.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, sigara üzerindeki nispi vergi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e düşerken, paket başına alınan maktu vergi 5,7424 liradan 7,8 liraya yükseltildi.

Karar ne anlama geliyor?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımla vergi oranlarındaki değişikliğin ne anlama geldiğini açıkladı.

“Maliyet zamları daha düşük olacak”

Buna göre Batı, konuyla ilgili paylaşımında, "Bu hamleyle oransal ÖTV %57’den %53,5’e indirildiğinden mali çarpan düşecek ve tütündeki maliyet artışları bu ürünlerin satış fiyatına daha az yansıyacak" dedi.

Bu kapsamda vergileme yapısındaki bu değişiklik, bütçede herhangi bir gelir kaybı olmadan sigaranın çarpan katsayısını 5,17'den 4,38'e indirmiş oldu.

Böylece sigara firmalarının 1 birimlik maliyet artışını karşılamak için sigara fiyatlarını 5,17 lira değil 4,38 lira artırmaları yeterli olacak.

Kaynak: Resmi Gazete

Etiketler: sigara ÖTV vergi
REKLAMI KAPAT X