Sigorta Şirketleri 9 Ayda 21 Milyar Lira Tazminat Üstlendi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sigorta Şirketleri 9 Ayda 21 Milyar Lira Tazminat Üstlendi
Doviz.com
20.12.2017 12:00

İstanbul, 20 Aralık (DHA) - Türkiye Sigorta Birliğinin üye şirketlerden derlediği verilere göre 2017 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla teknik ve mali sonuçlarında sektör, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 22 artışla 21 milyar lira tazminat üstlendi.

Sektörün prim üretimi geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, hayat dışı branşlarda yüzde 10.4, hayat sigortaları branşında ise yüzde 49.2’lik ve ortalamada yüzde 14.9’luk bir büyüme kaydetti. Bu sonuçlarla hayat dışı sigortalar prim üretimi 28.4 milyar ve hayat sigortaları prim üretimi beş milyar lira olarak gözlemlenirken, sektörün toplam prim üretimi 33.4 milyar liraya ulaştı. Hayat dışı prim üretiminin hayat sigortaları prim üretimine göre daha az bir artış göstermesinin, üretimde büyük payı olan trafik branşındaki tavan fiyat uygulamasının etkisi oldu. Hayat branşında yaşanan büyümede ise banka kredi hacmindeki genişleme önemli rol oynadı.

Türkiye Sigorta Birliği'nin sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerindeki aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 143.8 milyar lira olarak belirlendi ve toplam öz sermaye büyüklüğü 20 milyar lira olarak gerçekleşti.

Birliğin yayınladığı basın bültenine göre şirketlerin toplam net dönem kârı 2.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Bilanço karının 1.2 milyar lirası hayat dışı şirketlerin, 1.5 milyar lirası da hayat ve emeklilik şirketlerin elde etmiş olduğu bilanço kârı olarak belirlendi.

Bireysel Emeklilik Sisteminde katılımcı sayısı 8 Aralık 2017 tarihi itibarıyla 6.9 milyona, fon büyüklüğü ise devlet katkısı dâhil 75.9 milyar liraya ulaşmıştır. Bu yıl başlatılan otomatik katılım uygulamasıyla 6 Aralık 2017 tarihi itibarıyla sisteme giren 7.9 milyon çalışanın 3.5 milyonunun sözleşmelerinin devam ettiği görülmekte olup, cayma oranı  yüzde 54 olarak gerçekleşmiştir.  Sözleşmeleri devam eden katılımcıların otomatik katılım fon tutarı ise 1.6 milyar lira seviyesine ulaşmıştır. 

REKLAMI KAPAT X