Şimşek: Yeni Düzenleme ile Türkiye'ye Daha Fazla Yabancı Fon Çekilecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Şimşek: Yeni Düzenleme ile Türkiye'ye Daha Fazla Yabancı Fon Çekilecek
Doviz.com
12.11.2017 22:32

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yeni düzenleme ile Hazine Müsteşarlığı’nın  doğrudan fonlara kaynak aktarmasına olanak sağlanacağını, böylelikle yabancı fonların Türkiye'ye daha fazla ve uzun vadeli yatırım yapmalarının teşvik edileceğini söyledi.

Anadolu Ajansı'na verdiği mülakatta, Hazine Müsteşarlığının girişim sermayesi ya da ortak yatırım fonlarına finansman sağlayan üst fonlara kaynak aktarmak üzere 2014 yılında yetkilendirildiğini hatırlatan Bakan Şimşek, bu düzenleme ile girişimcilik ekosisteminde beklenilenin üzerinde bir kaldıraç etkisi yaratıldığını söyledi. Şimşek, "fonların fonu" aracılığıyla kademeli olarak girişimcilik ekosistemine aktarılan kaynağın sektörün gelişmesine önemli katkıları olduğunu ancak, yabancı fonların Türkiye'ye çekilmesinde yeterli esnekliği sağlamadığına işaret ederek, yapılan düzenleme ile Hazineden fonlara doğrudan kaynak aktarımının mümkün olacağını söyledi.

Girişimcilik sermayesinin fonlarla desteklenmesine devam edileceğini vurgulayan Şimşek, böylece istihdamın ve üretimin artırılacağını kaydetti.

KOBİ'lere daha çok ve hızlı kaynak

Türkiye'de girişimcilerin önemli sorunlarından biri olan finansmana erişimde kazanılan ivmenin aynı hızla devam etmesini sağlayacaklarını dile getiren Şimşek, sistemle KOBİ’lere daha çok ve hızlı kaynak aktarılacağını bildirdi. Mehmet Şimşek girişim sermayesi fonları başta olmak üzere Türkiye'nin gelişmesine ve orta gelir tuzağından kurtulmasına fayda sağlamak amacıyla kurulacak kalkınma fonlarına, teknoloji odaklı özel  fonlara ve bölgesel fonlara Hazine Müsteşarlığı aracılığı ile doğrudan kaynak sağlanacağı bilgisini verdi. Bunun yanı sıra katılım bankalarıyla iş birliğiyle de bir fon kurulmasının gündemde olduğunu belirterek, bu fon ile girişimcilerin faizsiz finansmana erişim fırsatlarının artırılması sağlanarak, mudaraba-muşaraka benzeri alternatif finansman araçlarının kullanılması ve yaygınlaştırılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Üniversitelerdeki Genç Girişimciler de Düzenlemede Yer Alıyor

Üniversitelerdeki genç girişimcilerin ihtiyaçlarını hızlı karşılayacak bir mekanizma kurulmasını sağlamak için düzenlemede bu konuya da yer verildiğini hatırlatan Mehmet Şimşek, üniversitelerin bünyesindeki teknoloji transfer ofisleri, kuluçka merkezleri, hızlandırıcılar gibi çekirdek ve erken aşama girişimlere yönelik faaliyette bulunan merkezlerde belirli bir aşamaya gelen iş fikirlerinin ticarileşme esası gözetilerek bir çekirdek fon üzerinden finansmana erişiminin sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. 

REKLAMI KAPAT X