SIPRI: Asya-Pasifik ülkelerinin savunma harcamaları 16 yılın zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 3 Dakika
SIPRI: Asya-Pasifik ülkelerinin savunma harcamaları 16 yılın zirvesine çıktı
Doviz.com
27 Nisan 2026 09:30

Asya-Pasifik ülkeleri bölgedeki güvenlik kaygıları ve küresel belirsizliklerin etkisiyle savunma harcamalarını son 16 yılın zirvesine taşıdı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan yıllık "Dünyada Askeri Harcama Eğilimleri" raporu, Orta Doğu haricindeki Asya ve Okyanusya bölgesindeki askeri yatırımların 2025'te 681 milyar dolara ulaştığını ortaya koydu.

Bölge ülkelerinin toplam askeri harcamaları yıllık bazda yüzde 8,1 oranında artış göstererek 2009'dan bu yana kaydedilen en hızlı yükselişi gerçekleştirdi.

Küresel askeri harcamaların yüzde 24'ünü oluşturan bu bölgede; Orta Asya, Doğu Asya, Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'nın tamamında bütçelerin yükselmesi, askeri konuşlanmadaki ivmeyi gözler önüne serdi.

Çin ve Hindistan'ın savunma yatırımlarında izlediği yükselen grafik

Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyanın en fazla askeri harcama yapan ikinci ülkesi konumundaki Çin, 2025 yılında harcamalarını yüzde 7,4 artırarak 336 milyar dolara taşıdı. Çin'in askeri harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşirken, 31 yıldır aralıksız devam eden bu artış süreci, dünya genelinde bir ülkenin kaydettiği en uzun süreli yükseliş olarak rapora geçti.

Orduda ve savunma sanayinde yürütülen geniş kapsamlı yolsuzlukla mücadele operasyonlarına, çok sayıda general ve yetkilinin tasfiyesine rağmen Pekin yönetimi bütçe artışını sürdürdü. Son 10 yılda savunma harcamalarını yüzde 62 oranında artıran Çin, 2035 yılına kadar tüm alanlarda askeri modernleşmeyi tamamlama hedefiyle hareket ediyor.

Dünyada savunma harcamaları listesinde 5. sırada yer alan Hindistan, 2025'te bütçesini yüzde 8,9 artırarak 92,1 milyar dolara çıkardı. Mayıs 2025'te Pakistan ile yaşanan ve hava unsurlarının ön planda olduğu çatışma süreci harcamaların tırmanmasında belirleyici oldu. Hindistan Hava Kuvvetlerinin silah sistemlerine ayırdığı bütçe yüzde 50, personel ve operasyon maliyetleri ise yüzde 18 oranında yükseldi. Pakistan ise aynı dönemde savunma harcamalarını yüzde 11 artırarak 11,9 milyar dolara ulaştırdı.

Doğu Asya ve Pasifik hattındaki stratejik bütçe artışları

Japonya, savunma harcamalarını yüzde 9,7 artışla 62,2 milyar dolara yükselterek askeri bütçesinin gayrisafi yurt içi hasılaya oranını yüzde 1,4'e çıkardı. Veriler, bu oranın 1958'den bu yana en yüksek seviye olduğunu gösterdi.

Son 10 yılda bütçesini yüzde 61 artıran Japonya, Çin ve Kuzey Kore kaynaklı tehdit algılamaları doğrultusunda özellikle uzun menzilli saldırı, karşı saldırı ve istihbarat sistemlerine yoğunlaştı. Güney Kore ise Kuzey Kore'nin nükleer ve füze kapasitesine karşı koymak adına savunma harcamalarını yüzde 2,6 artırarak 47,8 milyar dolara ulaştırdı.

Tayvan Boğazı'ndaki gerilim ve Çin ordusunun ada çevresindeki karmaşık tatbikatları, Tayvan'ın askeri harcamalarını yüzde 14 artırarak 18,2 milyar dolara çıkarmasına neden oldu.

Tayvan bu oranla 1988'den beri en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bölgedeki müttefiklerin durumunu değerlendiren SIPRI Kıdemli Araştırmacısı Diego Lopes da Silva, "Asya ve Okyanusya bölgesindeki Avustralya, Japonya ve Filipinler gibi ABD müttefiki ülkeler, daha fazla askeri harcama yaptı.

İLGİLİ HABER SIPRI raporu açıklandı: Türkiye küresel silah ihracatında 11. sıraya yükseldi SIPRI tarafından paylaşılan son veriler, savunma sanayisindeki büyüme ivmesinin küresel ölçekte karşılık bulduğunu ve Türkiye'nin en çok ihracat yapan ülkeler arasında 11. sıraya yerleştiğini gösterdi.
REKLAMI KAPAT X