Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri yapanlar ve bu haberleri sosyal medya mecralarında yayarak yatırımcıların zarara uğramasına neden olanlar hakkında inceleme başlatıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarının ardı arkası kesilmiyor. 2 haftadır gündeme gelen iddialar çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin (DMM) açıklamalarına rağmen devam etti.
Buna göre Şimşek'in vergi planlarını istedikleri şekilde yürürlüğe koyamadıkları için görevinden ayrılmak istediği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın ise Hazine ve Maliye Bakanı'nı kararından vazgeçirdiği öne sürüldü.
Bakan Şimşek ise dün X hesabından yaptığı açıklamada, "İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir. Yalanlamamıza rağmen hala bu söylentileri çıkartanlar ve yayanlar iyi niyetli olamaz" diyerek konuya noktayı koydu.
İddialara yönelik işlem başlatıldı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise konuyla ilgili yaptığı basın duyurusunda, "Haftanın son işlem gününde sosyal medya mecralarında Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri üzerinden Borsa yatırımcısını yanlış yönlendiren ve onların zarara uğramalarına sebep olan sosyal medya hesaplarıyla ilgili gerekli incelemeler başlatılmıştır" açıklamasında bulundu.
SPK'den yapılan yazılı açıklamada, Borsa İstanbul pay piyasasında yapılan işlemlerin anlık olarak takip edildiğine, gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı denetim mekanizmasının sürekli işlediğine işaret edildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Haftanın son işlem gününde sosyal medya mecralarında Hazine ve Maliye Bakanı'mız Sayın Mehmet Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri üzerinden Borsa yatırımcısını yanlış yönlendiren ve onların zarara uğramalarına sebep olan sosyal medya hesaplarıyla ilgili gerekli incelemeler başlatılmıştır. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 'Piyasa Dolandırıcılığı' başlıklı 107'nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ile bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlenmiştir.
Anılan düzenlemeler uyarınca, 'sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler' ile 'sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı' hükme bağlanmıştır. Yukarıda da bahsi geçtiği üzere Kurulumuzca, olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olan bu maksatlı ve yanıltıcı haberleri yapanlar ile bu haberleri yayanlara ilişkin gerekli hukuki işlem/incelemeler derhal başlatılmıştır."
Açıklamada, Kurul'dan ve resmi makamlardan gelmeyen ve yatırımcıyı yanıltıcı nitelikte olan sosyal medya haberlerine itibar edilmemesi uyarısı da yapıldı.
Kaynak: SPK - X