‘Şu an emekli olsam ne kadar maaş alırım?’ merakı, e-Devlet'i çökertti

Okuma Süresi: 2 Dakika
‘Şu an emekli olsam ne kadar maaş alırım?’ merakı, e-Devlet'i çökertti
Doviz.com
07.02.2024 14:56

Prim gün sayısı 3600'ü aşan çalışanlar ne kadar emekli maaşı alabileceğini e-Devlet üzerinden görebiliyor. Ancak çalışanların merakı sonrası e-devlet sistemine giriş yapılamıyor.

3600 prim gününü dolduran herkes e-Devlet üzerinden yapacağı sorgulamayla mevcut prim gün sayısı ve bugünün şartlarına göre alacağı emekli maaşını görebiliyor. Ancak açılan sorgu ekranının ardından meraklarını gidermek isteyen vatandaşlar, e- Devlet sisteminin de çökmesine yol açtı.

Buna göre alacağı maaşı merak edip e-Devlet'e giriş yapanlar, "Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı" uyarısıyla karşılaştı.

Prim gün sayısını dolduranlar maaşlarını nasıl görebilecek?

Sistem açıldıktan sonra, emekli olunca ne kadar maaş alacağını öğrenmek isteyen vatandaşların, e-Devlet'e giriş yaparak arama kısmına "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazması gerekiyor. SGK'lılar için "4A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama" sekmesine tıklayıp ardından gelen penceredeki bilgilendirme yazısına onay verilmesi ve "Devam Et" butonuna basılması gerekiyor.

Bağ-Kurlular için ise arama kısmına "4B Emekli Aylığı Hesaplama" yazılması ve gerekli detayların işaretlenmesi gerekiyor. Bağ-Kurlular 5400 günü doldurduktan sonra olası emekli aylıklarını görüntüleyebiliyor.

Yeni açılan pencerede çalışılan sektör ve bakmakla yükümlü olunan kişi varsa bu seçenekleri de işaretleyip son adım olan "Hesapla" butonunu tıklamak gerekiyor.

Son gelen pencerede olası emekli maaşı, ek ödeme tutarı, aylık ve yıllık ortalama kazançlar, dönemlere göre aylık bağlanma oranları ve yine dönemlere göre prim gün sayıları ortaya çıkıyor.

Yüksek emekli maaşı almak için ne yapılmalı?

Aylık bağlanma oranı ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek maaş alınıyor. Aylık bağlanma oranı her yıl 2 puan artıyor. Yani en yüksekten prim yatıranın da ABO'su 2 puan en düşükten prim yatıranın da ABO'su 2 puan artıyor.  Primlerin yüksek olması emekli maaşınızı etkileyen en büyük faktörler arasında yer alıyor. İşveren tarafından asgari ücretten prim gösterilen ve ücreti de asgari ücretten yüksek olan bir kişinin bu sebeple bu duruma itiraz edip gerçek maaşının üzerinden primlerinin yatırılmasını talep etmesi gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE Nasıl emekli olunur? Emeklilik maaşını artırmanın yolları nelerdir? Nasıl emekli olunur? Emeklilik maaşını artırmanın yolları nelerdir?
REKLAMI KAPAT X