Süt üreticilerinden çiğ süt fiyatlarındaki artışa tepki

Okuma Süresi: 2 Dakika
Süt üreticilerinden çiğ süt fiyatlarındaki artışa tepki
Doviz.com
16.07.2025 17:15

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) çiğ inek sütü tavsiye fiyatını destek hariç 17,15 TL’den 18,35 TL’ye çıkarması, üretici kanadında büyük tepkiyle karşılandı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Müslüm Doğru, açıklanan yüzde 7 oranındaki zammı, “üreticinin uçuruma yuvarlanışı” ve “ölüm fermanı” olarak nitelendirdi.

TÜSEDAD Başkanı Müslüm Doğru, 17,15 TL’lik çiğ süt fiyatının 1 Ağustos itibarıyla 18,35 TL’ye yükseltilmesinin 7 ay sonra yapılan ve yüzde 7’ye tekabül eden yetersiz bir artış olduğunu belirtti.

Bloomberg HT’ye konuşan Doğru, şu ifadeleri kullandı:

“1 Ocak 2025’te açıklanan 17 lira 15 kuruşluk çiğ süt fiyatı 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere 18,35 TL’ye çıkartılmıştır. 7 ay sonra verilen yüzde 7’lik zam süt üreticisinin ölüm fermanı niteliğindedir. Verilen bu fiyatla üreticimiz Eylül sonuna kadar aynı fiyatla sütünü satıyor olacak.”

Destek primi çağrısı: “En az 2 TL’ye çıkarılmalı”

Devlet tarafından Ekim-Kasım-Aralık 2024 döneminde verilen 1 TL’lik çiğ süt prim desteğinin yetersiz kaldığını, bu desteğin acilen en az 2 TL’ye çıkarılması gerektiğini vurgulayan Müslüm Doğru, Ocak 2025’ten bu yana süt primlerini alamayan üreticilere geriye dönük ödeme yapılması çağrısında bulundu.

Üreticilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının artık dayanılmaz noktaya ulaştığını belirten Doğru, birçok üreticinin ineklerini kesime göndermek zorunda kaldığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Üreticimiz büyük bir isyanda ve çıkmazdadır. İneklerini en kısa zamanda kesime yollayıp hayvancılıktan çıkma niyetindedir. Bu fiyat üreticimizin canını çok acıtmıştır. Devletimiz TİP sözleşmelere uyumu bile sağlayamamışken üzerine bir de süte sadece yüzde 7 zam vererek üreticimizi adeta uçuruma yuvarlamıştır.”

İLGİLİ HABER USK, çiğ süt tavsiye fiyatını açıkladı Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının, 1 Ağustos 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 18,35 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.
REKLAMI KAPAT X