Suudi Arabistan'dan dolar dışındaki paralarla ticarete yeşil ışık

Okuma Süresi: 2 Dakika
Suudi Arabistan'dan dolar dışındaki paralarla ticarete yeşil ışık
Doviz.com
18.01.2023 16:43

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Mohammed Al-Jadaan, dolar dışındaki para birimlerinde petrol ve doğal gaz ticareti yapmaya açık olduklarını belirtti.

Al-Jadaan, salı günü Davos'ta yaptığı açıklamada, dünya çapında ticareti geliştirmeye yardımcı olacak herhangi bir konuyu göz ardı ettiklerini düşünmediğini söyleyerek, "ister ABD doları ister euro ister Suudi riyali olsun ticaret düzenlemelerimizi nasıl yapacağımızı tartışmakla ilgili hiçbir sorun yok." dedi.

Maliye Bakanı ayrıca dünyanın en büyük petrol ihracatçısının aralarında Çin'in de bulunduğu önemli ticaret ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını söyledi.

Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçen yıl Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında iki ülke enerji politikası ve keşif konularında koordinasyonu arttırma konusunda anlaşmıştı. Xi bu ziyaret sırasında Çin'in Orta Doğu'dan daha fazla petrol satın almak için çaba sarf edeceğini ve bu ticareti yuan üzerinden yapmak istediğini belirtmişti.

Al-Jadaan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin ile çok stratejik bir ilişkimiz var ve ABD dahil diğer ülkelerle de aynı stratejik ilişkiyi sürdürüyoruz ve bunu Avrupa ve bizimle çalışmak isteyen ve çalışabilecek diğer ülkelerle de geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan, Suudi Arabistan'ın aynı zamanda Pakistan, Türkiye ve Mısır'a destek sağlamak için çok taraflı kurumlarla birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi.

Al Jadaan, "Bu ülkelere büyük yatırımlar yapıyoruz ve yatırım yapmak için fırsatlar aramaya devam edeceğiz." dedi. 

REKLAMI KAPAT X