Suudi Arabistan, Petrol Üretimi Kısıntısının Uzatılması Çağrısında Bulundu

Okuma Süresi: 1 Dakika
Suudi Arabistan, Petrol Üretimi Kısıntısının Uzatılması Çağrısında Bulundu
Doviz.com
22.01.2018 16:16

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in kilit üyelerinden Suudi Arabistan’ın  Enerji Bakanı Halid el-Falih Pazar günü yaptığı açıklamada örgüt üyelerinin ve diğer büyük petrol üreticisi  ülkelerin, üretim kısıntısını 2018’den sonrasında da devam ettirebileceklerini açıkladı.   

Açıklamanın ardından, Batı  Teksas ham petrolünün Şubat teslim vadeli kontrat fiyatı %0,08 artışla varil başına 63,44 dolara,  Mart teslim vadeli kontrat fiyatı %0,08’artışla varil başına 63.33 dolara yükseldi.  Brent petrolün Mart teslim fiyatı ise %0.15 artışla   varil başına 68.64 dolara yükseldi.    Petrol fiyatlarındaki yükseliş  Suudi Arabistan Enerji Bakanı El-Falih’in çağrısına  Rusya’dan olumlu işaret gelmesiyle hızlandı. 

Ancak, uzmanlar,  OPEC ve Rusya’nın piyasadaki toplam petrol arzının %50’sini sağladığını, diğer %50’sini sağlayan ülkelerin ise yükselen fiyatlar kaşısında muhtemelen arzlarını artıracaklarını düşünüyorlar.

Halid El-Falih açıklamasında “üretim kısıntısı stratejisinin 2018 yılıyla sınırlı tutulmaması  gerektiğini, petrol üreten ülkelerin bu konuda daha uzun vadeli bir işbirliğine girmeleri gerektiğini,“ ifade etti.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında 43 dolar civarında seyreden ham petrolün varil fiyatı, OPEC,  Rusya ve diğer petrol üreten ülkelerin işbirliğiyle gerçekleştirilen günde 1,8  milyon varillik üretim kısıntısının da etkisiyle yaklaşık %50 artış gösterdi.  

REKLAMI KAPAT X