Takasbank ve Tapu Kadastro'dan iş birliği

Okuma Süresi: 2 Dakika
Takasbank ve Tapu Kadastro'dan iş birliği
Doviz.com
10.01.2023 16:39

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Takasbank ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında 2014'te imzalanan iş birliği protokolü ile bundan sonra sisteme erişimin daha güvenli ve kolay olacağını söyledi.

Gong töreninde konuşan Varank, hızla dijitalleşen Türkiye'de bürokrasinin de hizmetlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirmeye başladığını belirterek, Bakanlığın e-Devlet'teki hizmet sayının 305'e çıktığını söyledi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün e-Devlet'teki hizmet sayısının 74 olduğunu aktaran Varank, Genel Müdürlüğün hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.

Hayata geçirilen Tapu Takas Sistemi ile gayrimenkul piyasasındaki alım-satım işlemlerinin alıcı ve satıcıların talepleri doğrultusunda, taşınmazın devrine ilişkin bedelin güvenli bir yöntemle el değiştirmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Tapu işlemlerinin güvenli bir şekilde yapılması ve işlemlerin hızla sonuçlandırılması için Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi’nin de hayata geçirildiğini bildirdi. Söz konusu sistemin tüm tapu müdürlüklerinde uygulandığını aktardı.

Varank, “Hayata geçirilen e-Haciz, e-İpotek, MERSİS, MAKS, DASK, Noterler Birliği Entegrasyonu gibi uygulamalar ile Genel Müdürlüğümüz kamu sektörü olarak dijital çağın gereksinimlerini karşılayan, teknolojiyi her anlamda yaygın olarak kullanan kurumların başında gelmektedir.” dedi.

Tapu İşlemleri Yapay Zeka Sistemiyle Hazırlanacak

Tüm bunlara ek olarak e-Devlet üzerinden verilen hizmetlerin içeriğinin artırılması için üç boyutlu kadastro çalışmalarına başlandığının bilgisini verdi.

Tapu kadastro bilgi sistemine Türkiye’nin tüm mülkiyet bilgilerinin aktarıldığı ve yapay zeka unsurlarının eklendiği, yapay zeka sistemiyle de tapu işlemlerinin hazırlanmaya başlandığı söyledi.

Bahsi geçen çalışmayla personel ve kullanıcı memnuniyetine işaret eden Varank, böylece işlem hızı ve doğruluğunun en üst seviyeye çıkarılmasının hedeflendiğini iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2008’de e-Devlet Kapısını açtığını hatırlatan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, açılışla kamu hizmetlerinin dijitalleşme sürecinin başladığını vurguladı.

Koç açıklamasında, e-Devlet Kapısı’nın şu anda 14 yaşında olduğuna dikkat çekti. e-Devlet Kapısı üzerinden 62 milyon kullanıcıya erişim verilebildiğini ekledi.

Vatandaşların kurumlarına gitmek yerine, 7/24 istedikleri yerden hizmet alabildiğine işaret eden Koç, bu durumun verimlilik artışının yanında ekonomide de çok büyük bir tasarruf sağladığını vurguladı.

Koç, 2021’de 23-56 yaş aralığındaki ev alıcılarının yaklaşık yüzde 99’unun ev satın alma sürecini dijital platformlar aracılığıyla tamamladığının bilgisini verdi. Gençlerin artık dijital platformları sevdiğinin altını çizdi.

Takasbank, Uluslararası Piyasalarda Tercih Ediliyor

Takasbank Genel Müdürü Avşar Sungurlu, Takasbank’ın güçlü teknolojik altyapısıyla güvenilir, etkin, yenilikçi ve uluslararası kalite standartlarıyla, takas, bankacılık ve merkezi risk yönetim hizmetleri sunduğunu paylaştı.

Takasbank’ın uluslararası piyasalarda da tercih edilen bir kurum olduğunu belirterek, vizyonuyla Türk sermaye piyasaları ile finansal piyasalar arasında bir köprü görevi üstlendiğini açıkladı.

REKLAMI KAPAT X