Tapuda ekspertiz zorunluluğu iddiası

Okuma Süresi: 2 Dakika
Tapuda ekspertiz zorunluluğu iddiası
Doviz.com
10.12.2022 12:36

Tapuda ekspertiz düzenlemesi üzerine kamuoyunda zorunluluk getirildi gibi bir algı olduğunu belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, düzenlemenin bir planlama olduğunu belirtti.

2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın yayınlandığı 25 Ekim’den bu yana başlayan “tapuda ekspertiz polemiği” giderek arttı. Ancak uzmanlar, bu konuda yürürlüğe girecek herhangi bir yasal düzenlemenin şu an mevcut olmadığını belirtti. 

Bu iddialara göre, tapuda ekspertiz zorunluluğu ile gayrimenkul alım-satımı işlemlerinin şeffaf bir şekilde gösterilmesinin hedeflendiği belirtilmişti.

Ayrıca, gayrimenkul alım satım değerinin belirlenmesi için yeni bir sistemin devreye alınması ve gayrimenkullerin satış bedelinin ekspertizler tarafından belirlenmesi gündeme getirilmişti.

Yeni sistemde SPK lisanslı değerleme şirketi tarafından düzenlenecek ekspertiz raporundaki değerin, tapuda beyan edilecek değer olarak baz alınacağı ve bu rakamın altında bir değerin beyan edilemeyeceği de gündeme getirilmişti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise, tapuda ekspertiz zorunluluğunun yasalaşıp mevzuat haline gelmesi halinde vatandaşı koruyacak bir sistem olacağının altını çizdi.

Ancak Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, düzenlemenin bir planlama olduğunu belirtti.

2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ise, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren tapuda yapılacak devirlerde ekspertiz raporu zorunluluğu getirildiğine dair bir açıklama yer almıyorken, sadece bununla ilgili bir hedeften bahsediliyordu.

Bu konu daha önce 2019 yılında TBMM’ye verilen Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde de yer almıştı. Ancak, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen söz konusu düzenleme TBMM’de Genel Kurul aşamasında Kanun Teklifi’nden çıkarıldı. Yani, o zaman da yasalaşmadı.

Uzmanlar, böyle bir zorunluluk getirilebilmesi için ayrıca, Tapu ve Harçlar Kanunlarında değişiklikler yapılmasının gerektiğini belirtti. Böyle bir değişiklik yapılmadan ise tapuda yapılacak işlemlerde ekspertiz raporu aranılmasının söz konusu olmadığı vurgulandı.

Etiketler: tapu ekspertiz iddia
REKLAMI KAPAT X