
Küresel piyasalarda, ABD’nin ticaret ortaklarına uyguladığı gümrük tarifelerine Meksika ve Kanada'nın misilleme kararları alması, ticaret savaşının yeni bir boyuta ulaşmasına neden oldu. Öte yandan, Asya tarafında, Çin yönetiminin ticaret sistemini korumaya yönelik verdiği mesajlar, endişelerin bir miktar hafiflemesini sağladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden başlattığı ticaret savaşının giderek şiddetlenmesi, risk algısını artırdı. ABD'nin, Meksika ve Kanada'ya gümrük tarifesi uygulamaya başlaması ve Çin'e yönelik gümrük vergilerini artırması, küresel ticaretin aksayabileceği yönündeki kaygıları körükledi. Trump, misilleme tarifesi uygulayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya "ABD'ye misilleme tarifesi uyguladığında, bizim karşılıklı tarifemiz de derhal aynı miktarda artacaktır." mesajını verdi. Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ise, "Tek taraflı, saldırgan ve asılsız. Önümüzdeki pazar günü halk meydanında tarife ve tarife dışı tedbirlerle karşılık vermeye karar verdik. Bu yapılanın hiçbir gerekçesi ya da haklı sebebi olamaz. Meksika ekonomisi güçlüdür ve her sıkıntının üstesinden geleceğiz çünkü en büyük gücümüz halkımızdır." açıklamasını yaptı.
ABD ve Avrupa Piyasalarındaki Son Gelişmeler
ABD Merkez Bankası (Fed)’in yılın ilk faiz indirimini haziran ayında yapmasına kesin gözüyle bakılırken, toplamda iki faiz indirimi bekleniyor. New York Fed Başkanı John Williams, tarifelerin enflasyona katkıda bulunacağını tahmin ettiğini, ancak ekonominin buna nasıl tepki vereceği konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi. ABD Başkanı Trump, Kongre’de yaptığı konuşmada, "Amerika geri döndü. Amerikan rüyası durdurulamaz ve ülkemiz bir geri dönüşün eşiğinde." ifadelerini kullandı ve 43 gün içinde birçok ABD yönetiminden daha fazla başarı elde ettiklerini öne sürdü.
General Motors’un hisseleri yüzde 4,5, Ford'un hisseleri yüzde 2,9, Tesla'nın hisseleri ise Çin'deki satışların şubat ayında yüzde 50 azalmasıyla yüzde 4,4 geriledi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,26, dolar endeksi ise 105,6 seviyesinde işlem gördü. Avrupa borsalarında düşüşler dikkat çekerken, Almanya'da CDU/CSU ve SPD partileri, 500 milyar avroluk fon kurma konusunda anlaştı.
Asya Piyasaları ve Yurt İçindeki Durum
Asya borsalarında, Çin’in ticaret politikalarına verdiği tepki piyasalara olumlu yansıdı. Çin Ulusal Halk Kongresi Sözcüsü Lou Çincien, "Çin, zor kazanılmış çok taraflı ticaret sistemini birlikte korumak, tek taraflılığa ve korumacılığa karşı çıkarak eşit ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmeyi teşvik etmek için dünya ülkeleriyle birlikte çalışmaya hazır." çağrısında bulundu. Japonya’da şubat ayı hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 53,7, Çin'de ise 51,4 olarak açıklandı.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,13 kayıpla 9.898,01 puandan kapanırken, Dolar/TL kuru bankalararası piyasanın açılışında 36,4640 seviyesinde işlem gördü. Analistler, BIST 100'de 9.800 ve 9.700 puan seviyelerinin destek, 10.000 ve 10.100 seviyelerinin direnç noktaları olduğunu belirtti.