Tarihi anlaşma: Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için ilk kez anlaşmaya varıldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Tarihi anlaşma: Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için ilk kez anlaşmaya varıldı
Doviz.com
13.12.2023 13:17

Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlen COP28 zirvesinde ülkeler, fosil yakıtlardan uzaklaşılması konusundaki anlaşmayı kabul ettiler.

Cop28 iklim zirvesi, destekçilerinin ilk kez ülkeleri iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için fosil yakıtlardan uzaklaşmaya iteceğini söylediği bir anlaşmayı onayladı.

Nihai metin, ülkeler arasında büyük tartışmalara neden olan aşamalı olarak azaltma kelimelerinden kaçınarak, bunun yerine fosil yakıtlardan uzaklaşma ihtiyacına atıfta bulundu.

"Sağlam bir eylem planı sunduk"

Zirvenin Başkanı Birleşik Arap Emirlikleri'nden Sultan Al Jaber yaptığı açıklamada, "Küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5C (2.7F) üzerinde tutmak için sağlam bir eylem planı sunduk. Bu plan emisyonları ele alan dengeli bir plan. Ortak bir zemin üzerine inşa edilmiştir. Tam kapsayıcılık ile güçlendirildi. İklim eylemini hızlandırmak için tarihi bir paket. Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzlaşısıdır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, iki hafta içinde sunulan üçüncü versiyon olan 21 sayfalık belgenin hiçbir yerinde petrol kelimesi geçmezken, fosil yakıtlar ifadesi iki kez kullanıldı. Ancak iklim adaleti savunucuları metnin adil bir geçiş için gerekenlerin çok gerisinde kaldığını söyledi.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi Enerji Adaleti Direktörü Jean Su ise bunun genel bir kazanım olduğunu belirterek, "Fosil yakıtları ele almak için küresel bir sinyale ihtiyacımız vardı.  Ancak bu konudaki gerçek detaylar ciddi şekilde kusurlu" dedi.

REKLAMI KAPAT X