TCMB'den KKM faizlerinin üst sınırına yönelik yeni karar

Okuma Süresi: 1 Dakika
TCMB'den KKM faizlerinin üst sınırına yönelik yeni karar
Doviz.com
26.01.2023 11:18

TCMB tarafından alınan karar kapsamında, TCMB'nin karşı taraf olduğu kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerindeki faiz sınırı kaldırılıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) kur korumalı mevduatlara yönelik kritik bir hamle geldi. 

Buna göre, bankalarca açılan vadeli Türk lirası mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşuluyla bankalar tarafından belirlenebileceği ifade edildi.

Kur korumalı mevduatta faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu.

Buna göre, TCMB politika faizi yüzde 9 seviyesinde bulunurken, kur korumalı mevduat faizinde yüzde 12'lik üst sınır vardı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise enflasyon raporu sunumunda faiz sınırının kaldırılmasının bankalardan gelen bir talep olduğunu, bunu makul buldukları için kabul ettiklerini söyledi. Kavcıoğlu, katılım finans tarafına yönelik kaymayı engellemek için bu adımı attıklarını belirtti.

Ayrıca son dönemde KKM'de büyüklüğün gerilediği görülüyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 13 Ocak haftası itibariyle KKM büyüklüğü 1,37 trilyon TL'ye gerilerken, kasım ayında 1,47 trilyon TL ile rekor kırmıştı.

Etiketler: TCMB faiz KKM
REKLAMI KAPAT X