Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayında üretici fiyatlarındaki artışın belirgin şekilde azaldığını ve yıllık üretici enflasyonunun gerileme eğilimini sürdürdüğünü açıkladı.
Bu durum altında, tüketici enflasyonunun ana eğiliminin yataya yakın seyrettiği belirtildi. TCMB'nin Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 2,24 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon 1,49 puan azalarak yüzde 47,09 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış veriler incelendiğinde, gıda dışı tüketici fiyatlarındaki aylık artışın manşet enflasyona göre daha ılımlı bir seyir izlediği gözlemlendi. B endeksinin yıllık değişim oranı 1,42 puan azalarak yüzde 45,68 olurken, C endeksinin yıllık değişim oranı 0,62 puan düşüşle yüzde 47,13 seviyesine ulaştı.
Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde, enerji, hizmetler ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları sırasıyla 1,07, 0,72 ve 0,41 puan azaldı; temel mal grubunun katkısı ise sabit kaldı. Gıda grubunun katkısı ise 0,71 puan artış gösterdi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle, aylık artışlar bir önceki aya göre B ve C göstergelerinde sınırlı şekilde yükseldi. Fiyat artışları B endeksini oluşturan gruplardan işlenmiş gıda alanında gerilerken, hizmetlerde yatay bir seyir izlenirken temel mallarda ise bir miktar artış kaydedildi.
Dağılım ve model bazlı ana eğilim göstergeleri, bir önceki aya göre belirgin değişim gösterdi. TCMB bünyesinde takip edilen göstergeler, kasım ayında enflasyonun ana eğiliminde yataya yakın bir seyir izlediğini ortaya koydu. Ayrıca, dağılım ve model bazlı ana eğilim göstergeleri, B ve C gibi kalıcı dışlamaya dayalı göstergelere kıyasla daha düşük değerler aldı.
Hizmet fiyatları kasım ayında yüzde 1,61 artarken, grup yıllık enflasyonu 1,89 puan azalarak yüzde 67,89'a geriledi. Yıllık enflasyon, ulaştırma dışındaki tüm alt gruplarda düştü. Hizmet grubu, ekim ayında yaşanan yavaşlamanın devamıyla son üç yılın en düşük aylık artış oranını kaydetti. Aylık bazda kira grubunun fiyatları yüzde 4,18 ile görece yüksek bir artış gösterse de, sözleşme yenileme oranındaki düşüş ve sözleşmelerdeki artış oranının gerilemesi nedeniyle kiraların bir önceki aya göre yavaşladığı gözlemlendi. Kira dışındaki hizmetlerde aylık enflasyon yüzde 0,90 ile düşük bir seyir izledi. Lokanta-otel grubunda yemek hizmetlerindeki fiyat artışı yavaşlarken, konaklama fiyatlarındaki düşüş devam etti ve grup aylık enflasyonu yüzde 0,79 ile önemli ölçüde zayıfladı.
Kasım ayında ulaştırma hizmetleri fiyatları görece yatay bir seyir izlerken (yüzde 0,33), haberleşme alt grubunda (yüzde 1,88) artışlar kaydedildi. Bu dönemde diğer hizmetler grubundaki ılımlı artış (yüzde 0,97) yavaşlamanın sürdüğünü gösterdi.
Kasım ayında temel mal grubunun yıllık enflasyonu 0,45 puan artarak yüzde 28,90 seviyesine ulaştı. Aylık bazda ise temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam etti. Dayanıklı mal fiyatları yüzde 1,27 artarken, grup yıllık enflasyonu 0,74 puan artışla yüzde 23,84 oldu. Alt kalemler bazında, beyaz eşya ve tüketici elektroniği fiyatları belirgin artışlar gösterirken, otomobil ve mobilya fiyatları daha ılımlı bir seyir izledi. Giyim ve ayakkabı fiyatları mevsimsel etkilerle gerilerken, yıllık enfl