TCMB, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı
Doviz.com
09.05.2024 09:01

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı.

TCMB'nin makroihtiyati çerçevede sadeleşmeye ilişkin duyurusunda, Merkez Bankası'nın, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam ettiği belirtildi.

Duyuruda, "6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda, menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır." denildi.

TCMB'nin 6 Nisan'daki duyurusunda, menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4'ten yüzde 1'e düşürülmesine, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın da sonlandırılmasına karar verildiği bildirilmişti.

Kaynak: TCMB

Menkul kıymet tesisi ise bankaların döviz cinsinden yükümlülüklerini azaltmak ve Türk lirasının değerini korumak için uygulanmaya başlamıştı.

Zorunlu karşılık uygulaması da değişti

Öte yandan, Resmi Gazete’de “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlandı.

Tebliğde, “Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre kredilerin bilanço büyüklüklerine oranına bağlı bir gösterge çerçevesinde belirlenen seviyenin altında olan bankalara ve finansman şirketlerine bu madde hükümleri uygulanmaz” ifadesi yer aldı.

Kaynak: Resmi Gazete

Ne anlama geliyor?

Uzmanlar, söz konusu düzenlemelerin sadeleşme yönünde alınan teknik kararlar olduğunu belirtti.

Menkul kıymet tesisi uygulaması ile bankaların belirli derece hazine bonosu ve devlet tahvili alması gerekiyordu. Bankalar, uzun vadeli Hazine tahvillerini enflasyonun altında bir getiri ile alıyordu.

Uzmanlara göre bankalar, zarar edecekleri olasılık içerisinde en iyisini seçmek zorunda kalıyordu. Düzenleme bankaların aktif-pasif yönetimine olumlu yansıyacak. Zorunlu karşılık düzenlemesi ise kredilendirme mekanizmasının daha etkin çalışmasını sağlayacak.

Bankaların daha etkin çalışacak piyasa mekanizması ile normalleşeceğini belirten uzmanlar, sadeleşme adımlarının fiyat dengelenmesi ve kredi aktarım mekanizması için olumlu olacağını kaydetti.

İLGİLİ HABER S&P yetkilisinden Türkiye analizi: Asgari ücret ve dolar beklentisi S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’ye ilişkin son paylaşımında, asgari ücrette ara zam konusundan yıl sonu dolar kuru hedefine kadar geniş bir çerçevede görüşlerini paylaştı.

 

REKLAMI KAPAT X