TCMB: Mevcut seyir enflasyon görünümünde yukarı yönlü risk teşkil ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB: Mevcut seyir enflasyon görünümünde yukarı yönlü risk teşkil ediyor
Doviz.com
03.05.2024 14:48

TCMB Para Politikası Kurulu Toplantı özetinde, mevcut seyrin enflasyon görünümünün üzerinde yukarı yönlü risk teşkil ettiğine dikkat çekildi.

25 Nisan 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, yakın dönem tüketici enflasyonu gerçekleşmeleri dikkate alındığında belirli hizmet kalemlerinde enflasyonun bir süre daha yüksek seyretme riski bulunduğu dile getirildi.

Raporda, enflasyon beklentilerinin mevcut seyrinin, enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risk teşkil ettiği belirtildi.

Özette, firmalar ile nisan ayında gerçekleştirilen görüşmelerin tüketim harcamalarının, bir önceki çeyrekte öne çekilmiş olan talep ve uzun bayram tatilinin de etkisiyle ivme kaybetmekte olduğunu ima ettiği açıklandı.

“Öncü göstergeler, nisan ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir” denilen raporda, “Diğer taraftan, söz konusu yavaşlamaya rağmen, ana eğilim Enflasyon Raporu’nda öngörülen düzeyin bir miktar üzerinde seyretmektedir” ifadeleri yer aldı.

Konut fiyatlarındaki yıllık artışın enflasyonun altında kaldığına değinilen özette, “Konut fiyatlarındaki bu durumun, ilerleyen dönemde kira enflasyonunu sınırlayacak bir unsur olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir” denildi.

Raporda, eğitim hizmetlerinde ise özel okul ücretlerinde yüksek oranlı artışlar izlendiği belirtilirken, "Ücret gelişmelerinden etkilenmenin yanı sıra geçmiş enflasyona endeksleme eğiliminin yüksek olduğu bu kalemin, fiyat açıklama tarihlerine bağlı olarak azalarak da olsa temmuz ayına kadar kademeli bir şekilde Tüketici Fiyat Endeksi’ne yansıyacağı dikkate alındığında, hizmet enflasyonunu yakın dönemde olumsuz yönde etkileme riski bulunmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

Haberleşme hizmetlerinin de cep telefonu görüşme ve internet ücretleri öncülüğünde yüksek aylık artışlar gösterdiği ifade edilen özette, "Tarihsel olarak ılımlı bir eğilim sergileyen haberleşme yıllık enflasyonunun, mart ayı itibarıyla yüzde 72’ye ulaşarak tüketici enflasyonunun da üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekmektedir” ifadesi kullanıldı.

Özette, kırmızı et fiyatlarında süregelen yüksek artışlar nedeniyle yemek hizmetleri fiyatları üzerinde yukarı yönlü risklerin canlılığını koruduğu belirtildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, nisan ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

 

REKLAMI KAPAT X