TCMB'nin faiz kararı Türkiye’ye yabancı yatırımcı getirir mi?

Okuma Süresi: 1 Dakika
TCMB'nin faiz kararı Türkiye’ye yabancı yatırımcı getirir mi?
Doviz.com
22.06.2023 15:16

TCMB'nin faiz kararı sonrasında bu oranın yabancı yatırımcılar tarafından nasıl karşılanacağı merak konusu olurken; Mahfi Eğilmez’in faiz artışına yönelik senaryoları, bu merakın giderilmesini sağladı.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, konuyla ilgili kaleme aldığı köşe yazısında, TCMB’nin faiz konusunda ne yapacağına dair senaryoları inceledi.

Bu senaryolardan birisi de Merkez’in bugün aldığı kararda olduğu gibi faizin yüzde 15’e çıkarılmasıydı.

Buna göre Eğilmez, kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında, "bu oranda bir faizin Türkiye’ye yabancı yatırımcı çekmeyeceğini" söyledi.

Mahfi Eğilmez’in yazısının ilgili kısmı şöyle:

"İkinci senaryo: Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8,5’den yüzde 15 düzeyine yükselttiğini düşünelim. Bu artış, son dönemde yaratılan yüksek artış beklentilerinin yarattığı beklenti tuzağı nedeniyle ‘dağ fare yarattı’ yorumuna yol açabilir. Herhangi bir olumlu sonuç yaratamayacağı gibi ilerleyen sürede olumsuz beklentilerin artmasına yol açabilir. Bu çapta bir artışla ülkeye yabancı yatırımcı gelmez, bankalar bir miktar negatif etkilense de bu etkilenme fazla olmaz. Zombi şirketlerin zombiliği su yüzüne çıkar, KOBİ’ler biraz daha sıkıntıya girer. Kur fazla geriye gitmeyeceği için ihracat ve ithalat çok fazla etkilenmez. Böyle bir faiz artırımı faizi hiç artırmamaya göre beklentilerini haksız çıkaracağı için ilerleyen günlerde daha olumsuz sonuçlara yol açabilir."

Tıklayın: Mahfi Eğilmez yazdı: Merkez Bankası faizi kaç puan artırır?

REKLAMI KAPAT X