TCMB’nin zorunlu karşılık adımı bankaları nasıl etkiler? İris Cibre yorumladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB’nin zorunlu karşılık adımı bankaları nasıl etkiler? İris Cibre yorumladı
Doviz.com
04.02.2025 11:08

Ekonomist İris Cibre, TCMB’nin yurt dışı repo kredi ve katılım fonu için zorunlu karşılık oranını yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltmesinin yerli bankaların arbitraj imkanını azalttığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal istikrarı güçlendirmek ve parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeye göre bankaların 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli Türk lirası cinsi yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranı %8’den %12’ye çıkarıldı.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, bu artışın yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için geçerli olacağı vurgulandı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan faiz dışı sıkılaşma hamlesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe giderek yurt dışı repo, kredi ve katılım fonu zorunlu karşılık oranını yüzde 12'ye çıkardı.

Arbitraj imkanları azaldı

Ekonomist İris Cibre ise bu düzenlemeyi değerlendirerek yerli bankaların yurt dışından ucuza kısa vadeli TL bulma imkanlarının azaldığını söyledi.

Cibre, konuya ilişkin paylaşımında, "Yerli bankalar, yurtdışından düşük maliyetle kısa vadeli TL sağlayabiliyordu. Bu da arbitraj imkanı sunuyordu. Ancak bu imkan, yüksek faiz döneminde daha belirgindi. Yeni düzenleme ile bu avantaj törpülenmiş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Cibre ayrıca yabancı yatırımcılar açısından bu düzenlemenin doğrudan bir etkisi olmadığını belirterek, "Yabancının yurt dışı carry işlemlerine herhangi bir etkisi yok. Şu an Londra'da bolca TL var zaten ve yabancı lokalden TL borçlanamadığından (az bir miktar limit var ama kullandırılmıyor) yabancı carry'ye etkisi yok." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X